BIO ČLAN GRUPE ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: GODINU DANA ZATVORA CARINIKU ZBOG PRIMANJA MITA

Sud BiH osudio je na godinu zatvora carinika Mirsena Ćanu zbog primanja mita.

Ćano je, koju je tokom 2018. godine, pa do 14. februara 2019. godine, organizovao i rukovodio njom šef Carinske ispostave Velika Kladuša Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH čiji su inicijali H.A.

Ova grupa je oformljena radi primanja dara i drugih oblika koristi, a pristupilo joj je više službenika UIO BiH Carinske ispostave Velika Kladuša, kao i odgovorno lice špediterske agencije “Veds-šped” Velika Kladuša, saopšteno je iz Suda BiH.

Carinski službenici su prilikom vršenja carinskog nadzora nad robom u postupku uvoza polovnih automobila i drugih roba, koristili mogućnost velikog raspona u određivanju vrijednosti robe, odnosno carinske osnovice, te su od uvoznika zahtijevali davanje dara da bi sproveli carinski postupak koji su bili dužni da izvrše.

To su radili tako što su unaprijed određivali vrijednost vozila ili drugih roba, na koje će biti vršeno obračunavanje carinskih dadžbina i PDV-a, te su za prihvatanje navodno umanjene vrijednosti robe od uvoznika zahtijevali davanje dara koji su nazivali “kafa” u novčanom iznosu od 70 do 100 KM za jedno polovno vozilo ili više u zavisnosti od vrijednosti vozila i drugih roba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.