BIRAČI KAZNILI BORISA JOHNSONA: KONZERVATIVCI IZGUBILI U SVOJOJ UTVRDI NAKON 200 GODINA

Konzervativci Borisa Johnsona u petak su izgubili kontrolu nad izbornom jedinicom u donjem domu parlamenta kojom su dominirali gotovo 200 godina pošto su se birači okrenuli protiv britanskog premijera zbog niza kriza i skandala.

Poraz će pojačati pritisak na Johnsona unutar njegove vlastite stranke i potkrijepiti javno i privatno izražene strahove da ugled stranke trpi pod Johnsonovim vodstvom.

Kandidatkinja stranke Liberalni demokrati Helen Morgan osvojila je mjesto u Sjevernom Shropshireu na dopunskim izborima. Pobijedila je s prednošću od 6.000 glasova, nakon što su konzervativci na prethodnim izborima 2019. odnijeli premoćnu pobjedu s prednošću od 23.000 glasova.

  • Večeras je narod Sjevernog Shropshirea progovorio u ime britanskog naroda. Rekli su jasno i glasno: ‘Borise Johnson, zabava je gotova’ – rekla je Morgan u pobjedničkom govoru.
  • Naša zemlja vapi za vodstvom. Gospodine Johnson, vi niste lider – dodala je.

Konzervativci su pobjeđivali na svim prethodnim izborima za to pretežno ruralno područje srednje Engleske od stvaranja te izborne jedinice u sadašnjem obliku 1983. godine, a historijski su u toj regiji konzervativci dominirali gotovo 200 godina.

Ovo je novi udarac Johnsonu koji je već na udaru kritika, uključujući pisanja da je njegovo osoblje organizovalo zabave prošlog Božića kad je zemlja bila u ‘lockdownu’.

Sjeverni Shropshire zalagao se za brexit i bio je čvrsto uporište konzervativaca. Analitičari kažu da će ovaj teški poraz Konzervativne stranke dodatno potkopati Johnsonov autoritet nad zastupnicima, od kojih se neki već javno protive planovima za uvođenje covid potvrda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VUČIĆ U PANICI: VIDJET ĆEMO KO JE PRIJATELJ SRBA I SRBIJE...

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da otpor donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka, prenosi RTS.