BISERKO ZA HAYAT.BA: STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ SU BILI GLAVNI MOZAK OPERACIJA, SVE PARAVOJNE FORMACIJE SU IM BILE PODREĐENE

Sonja Biserko osnivačica je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kazala je za Hayat.ba povodom današnje presude bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću da je ona bolja u odnosu na prvobitnu koja ih je oslobodila.

Istaknula je međutim da ona ne odgovara adekvatno na sve što su njih dvojica radili.

  • Teško je govoriti obzirom da je suđenje bilo zatvoreno za javnost. Po meni presuda je neka vrsta nagodbe i ne odražava pravo stanje njihove odgovornosti kakva je bila na terenu i kakva je bila očitovana na mnogim suđenjima – kazala nam je Biserko.

Pojašnjava da su Stanišiću i Simatoviću bile podređene sve paravojne organizacije poput Škorpiona, Arkanove garde, Crvenih beretki.

  • Oni su bili glavni mozak svih operacija. Rad Haaga je završen i ulazimo u novu fazu kada je potrebno koristiti istraživačke materijale koje je sud skupljao, a veliki broj nije ušao ni u presude. Historija će pokazati mnogo konkretniju ulogu Srbije o svemu što se događalo u 90-tim – poručila nam je Biserko.

Podsjećamo, Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora.

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje. Vijeće je konstatovalo da su krivi po tačkama od jedan do pet.

U skladu s pravilima suda u izdržavanje kazne Stanišiću i Simatoviću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE