TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV EDINA VRANJA

Dana 13. oktobra 2021. godine, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je podiglo optužnicu KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, saopšteno je iz ove srpske pravosudne institucije.

  • Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu produžio je pritvor Edinu Vranju za još mjesec dana 11. oktobra.

Vranj je 14.9. ove godine uhapšen na graničnom prijelazu Uvac. Osumnjičen je za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.

Pritvor mu je produžen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, a shodno članu 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku Srbije. Osumnjičenom Edinu Vranju se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela “ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu iz člana 144 KZ SRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE