BITKA U KOJOJ SU BORCI 182. VITEŠKE ZAUSTAVILI RATKA MLADIĆA: OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA

Na lokalitetu Proskok (Bjelašnica) danas su članovi Udruženja 182. viteška lahka brigada obilježili su 28 godina od bitke koja je počela 10. jula, a završena je 31. jula 1993. godine.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje odali su počast poginulim saborcima.

  • Bio je to odgovor na operaciju “Lukavac”, Vojske RS-a sa 15.000 ljudi, koju je vodio lično ratni zločinac Ratko Mladić. Cilj im je bio presijecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje. Mladićevi vojnici napadali su kotu Proskok, koju je branila 182. viteška (fočanska) lahka brigada Armije Republike BiH koja se tu povukla sa Grebka – saopćili su iz Udruženja.

Na Proskoku je postavljena prva linija odbrane, a ona je držana do momenta kada 182. viteška (fočanska) lahka brigada više nije mogla da ostane na toj lokaciji zbog velikog broja poginulih i ranjenih boraca. Borbe su trajale 20 dana, a nakon ogromnih gubitaka u ljudstvu, 46 poginulih i 200 ranjenih, borci 182. brigade su se povukli.

Tih 20 dana žestoke ofanzive srpske vojske, u kojoj se vodila borba prsa u prsa, branili su se Igman i Sarajevo. Cilj neprijatelja bio je presijecanje koridora koji je preko ove planine vodio za glavni grad. Borac Osman Đuderija uspio je uništenjem prvog tenka u koloni zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli.

  • Prema svim vojnim doktrinama ovo je bilo nemoguće braniti. Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lahko naoružanje koje su oni imali. U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom. Na Proskok je prije četiri godine prebačen i autentični tenk srpske vojske koji je uništio Osman Đuderija – saopćili su iz Udruženja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE