BIVŠA BRITANSKA KOLONIJA: BIH USPOSTAVILA DIPLOMATSKE ODNOSE S FEDERACIJOM SAINT KITTS AND NEVIS

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, amabasador Sven Alkalaj je 6. decembra u prostorijama Stalne misije BiH pri UN-u u New Yorku potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Saint Kitts and Nevis.

Uime Saint Kitts and Nevis Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN ambasador Sam Terence Condor.

Sagovornici su nakon ceremonije potpisivanja razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanju 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

Saint Kitts and Nevis je mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta.

Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa preko 60 posto udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila dilomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a.

Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAKO SU GLASALI VELIKI CENTRI U HRVATSKOJ: KO JE VLADAR ZAGREBA,...

0
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u srijedu, a prema 99 posto prebrojanih glasova najviše mandata osvojio je HDZ. Ipak, ukoliko se pogledaju veliki gradovi, jasno je kako je politička scena u Hrvatskoj i više nego podijeljena.