BIVŠI BRITANSKI PREMIJER BORIS JOHNSON POČASNI GRAĐANIN KIJEVA

Gradsko vijeće glavnog grada Ukrajine, Kijeva, dodijelio je u četvrtak titulu počasnog građanina bivšem britanskom premijeru Borisu Johnsonu.

  • Gradsko vijeće Kijeva odobrilo je odluku o dodjeli titule počasnog građanina Kijeva Borisu Johnsonu, velikom prijatelju Ukrajine – objavio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na društvenoj mreži Telegram.

Kličko je dodao:

  • Boris je više puta posjetio ukrajinsku prijestolnicu – i u miru i u najdramatičnijem vremenu naše borbe protiv ruskog agresora.

Gradonačelnik Kijeva je naveo da je siguran da će Johnson nastaviti činiti sve što je moguće da osigura da Velika Britanija i svjetski lideri pruže neophodnu pomoć Ukrajini. Zahvaljujući se na podršci istakao je da čekaju da u Kijevu uruče ovu počasnu nagradu Johnsonu.

U nedavnom intervjuu za CNN, Johnson, jedan od najglasnijih pristalica Ukrajine, rekao je da su se stavovi zapadnih nacija razlikovali prije nego što je Moskva pokrenula svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini 24. februara.

Rekao je da je Njemačka htjela da Ukrajina odustane, radije nego da se uplete u dugi rat, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron negirao prijetnju vojnom operacijom.

Johnsona je u Downing Streetu zamijenila Liz Truss, koja je imala najkraći mandat od svih britanskih premijera. Sada je premijer Velike Britanije Rishi Sunak, koji se prošle sedmice u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 50 miliona funti (oko 58 miliona eura).

(E. F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE