BIVŠI POBUNJENIK POSTAO PREDSJEDNIK KOLUMBIJE, NAJAVIO PREGOVORE S NARKOBANDAMA

Gustavo Petro postao je jučer prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije, obećavši ujediniti polariziranu zemlju u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena te postići mir s ljevičarskim pobunjenicima i kriminalnim grupama.

Petro, bivši član gerilske grupe M-19, položio je zakletvu pred predsjednikom Senata Royom Barrerasom u Bolivar Plazi u Bogoti jučer poslijepodne, uz oko 100.000 zvanica, uključujući španskog kralja Felipea VI., najmanje devet predsjednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

  • Ne želim dvije zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju – rekao je emotivni Petro u svom inauguracijskom govoru.

Petro je obećao oživjeti mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske grupe FARC.

Njegov ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog s narkobandama i potencijalno članovima dati manje kazne u zamjenu za informacije o trgovini drogom. Naoružane grupe trebale bi prihvatiti taj dogovor, rekao je Petro.

  • Pozivamo sve one koji su naoružani da ostave svoje oružje u prošlosti. Da prihvate zakonske pogodnosti u zamjenu za mir, u zamjenu za definitivno zaustavljanje nasilja – rekao je Petro razdraganoj masi.

Također je pozvao na novu međunarodnu strategiju za borbu protiv trgovine drogom, rekavši da rat protiv droge koji je vodio SAD nije uspio.

  • Vrijeme je za novu međunarodnu konvenciju koja prihvaća da je rat protiv droga propao, da je ostavio milion mrtvih Latinoamerikanaca tokom 40 godina i da svake godine 70.000 Sjevernoamerikanaca umre od predoziranja. Rat protiv droga ojačao je mafiju i oslabio države – rekao je.

Protiv klimatskih promjena mora se boriti na međunarodnom nivou, ali posebno u zemljama koje ispuštaju najviše stakleničkih plinova, rekao je Petro, dodavši da će Kolumbija prijeći na privredu bez uglja i nafte.

Petro, 62-godišnji bivši senator, također je rekao da je glavni prioritet borba protiv gladi u zemlji od 50 miliona stanovnika, u kojoj gotovo polovina stanovništva živi na određenom nivou siromaštva.

Petro je također obećao promjene u besplatnom javnom univerzitetskom obrazovanju i zdravstvu, te je izgradio široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi usvojile njegovu platformu.

Obećanja o penzionoj reformi i zaustavljanje širenja naftne industrije izazvali su nervozu ulagača unatoč imenovanju Ocampa, dugogodišnjeg dužnosnika.

Nova potpredsjednica Francia Marquez, aktivistica za zaštitu okoliša i bivša domaćica, prva je afro-Kolumbijka na toj dužnosti.

Hiljade Petrovih pristalica slavile su u Bogoti i pred velikim ekranima postavljenim na javnim mjestima širom zemlje.

Petro, bivši gradonačelnik Bogote, obećao je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Venezuelom, čime će se omogućiti nastavak trgovine između dviju zemalja.

Petrova prva naredba kao predsjednika bila je da vojska donese mač latinoameričkog oslobodilačkog heroja Simona Bolivara – koji su 1974. ukrali Petrovi bivši suborci iz M-19 – kako bi bio izložen na trgu, nakon što njegov prethodnik Ivan Duque nije odobrio njegovu upotrebu u inauguracijskoj svečanosti, javlja Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HITNO POJAČANJE STIGLO: EVO KOJI TEREN PRETRAŽUJU DVA TIMA KOJA TRAŽE...

0
Dva Specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, noćas su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica.