BIVŠI TUŽILAC SRBIJE ZA RATNE ZLOČINE: U SREBRENICI SE DESIO GENOCID

U povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gosti specijalne emisije N1 "Genocid i sud" bili su Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Vasvija Vidović, bosanskohercegovačka advokatica sa dugogodišnjim iskustvom u haškim procesima, i Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Srbije.

Brammertz, koji radi na predmetima za bivšu Jugoslavije više od deset godina, kazao je da negiranje genocida nikada nije bilo tako intenzivno kao sada.

– Pitanje je kako liječiti. Ne znam. Ovo mora doći unutar društva. Ako želite da društvo ide dalje, promovira pomirenje, morate prihvatiti istinu, a istina je da se desio genocid u Srebrenici, da je bio planiran na najvišim nivoima političkih i vojnih lidera.

Tribunali su uradili svoj posao. Genocid se ne može mijenjati, a da bi društvo išlo dalje, ova historijska realnost, presude i činjenice se moraju prihvatiti – istaknuo je Brammertz.

Želja mu je, kako je rekao, da vidi političare regiona da prihvate realnost genocida, da prihvate da su osobe koje oni smatraju herojima upravo ono suprotno.

Vidović je navela kako su Tužilaštvo i Sud u Hagu zapravo osnovani rezolucijom koja je naložila da se najteži oblici ratnog zločina prioritetno sude.

– Oko 2000. do 2004. godine, dolaskom gospođe Del Ponte, taj pravni kurs podizanja optužnica je napušten. Prešlo se više na političko dogovaranje koje se prenijelo i na državni sud u Sarajevu.

Umjesto da su gonjeni najteži oblici zločina, da je takav zločin apsolutni prioritet, pristupilo se velikom broju procesuiranja, koji su po posljedicama značajno blaži – rekla je Vidović.

Za nju aposlutno nije zadovoljavajuće da je mali broj optužnica podignut za genocid od strane državnog tužilaštva.

A šta je lično Srebrenica Vladimiru Vukčeviću, bivšem tužiocu za ratne zločine Srbije?

-To je genocid. I tu nema lično meni i nekom drugom. To je genocid, po svim pravnim standardima. Međunarodni sud pravde je našao da se tu radi o genocidu. Imao je desetak presuda gdje su ljudi osuđeni zbog genocida i nema tu dileme. I ovi stručnjaci koji ponude i kažu “nije genocid, nego je ratni zločin”, ne mogu da ih komentarišem – rekao je Vukčević.

Na pitanje da li Srbija sistemski odbija pravdu za Srebrenicu, rekao je:

– Ne mislim da Srbija to sistemski radi, ali takvo je vrijeme. Druga su vremena došla. Sad se malo to negira. Jedan od principa rada na čijem sam bio čelu je suočavanje sa prošlošću. Jedino tako možemo prevazići taj užas i sprečavanje nekažnjivosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE