BIZNIS MAGAZIN: VLADA FBIH DALA ZELENO SVJETLO: IZGRADNJA DIONICE VRIJEDNE GOTOVO 1,7 MILIJARDI KM

Na online sjednici Vlade Federacije BiH, protekle sedmice, data je saglasnost Javnom preduzeću Autoceste FBIH na kreditni aranžman s EBRD-om za izgradnju dionice vrijedne gotovo 1,7 milijardi KM.

Izgradnjom ove dionice završava se izgradnja južnog dijela Koridora 5C od Sarajeva preko Mostara do Graničnog prijelaza Bijača.

Prenj je najveća prirodna prepreka na Koridoru 5C, a tunel kroz ovu planinu bit će deveti po dužini u Evropi i prvi duži od šest kilometara u našoj zemlji. Osim složene geološke strukture, sigurnost u saobraćaju u ovako dugim tunelima jedan je od prioriteta.

Domaći investitor ‘Maksimović komerc’ iz Doboja s Općinom Stanari potpisao je  ugovor o petogodišnjem zakupu hale tri u Poslovnoj zoni Dragalovci, u kojem će biti zaposleno najmanje 15 radnika. U ovoj hali će se proizvoditi aluminijski i PVC profili za stolariju, a bit će i automatizovani pogon za farbanje i plastifikovanje metalnih i nemetalnih površina.

Iz ove kompanije kažu da do kraja godine očekuju useljenje mašina, koje su već nabavljene, dok bi s radom počeli već od iduće godine, a da je proizvod namijenjen za inozemno i domaće tržište. U poslovnoj zoni Dragalovci, za naredni period predviđena je gradnja još 3 hale.

Kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova PASS mogla bi, nakon dobrih rezultata koje je ostvarila u Ljeskovcu kod Bijeljine, investirati i u Loparama.

Ova firma planira dalje investiranje uz uslov da pronaðe adekvatnu radnu snagu.

U budućnosti postoji mogućnost otvaranja pogona u Loparama ako bi se javio odreðen broj zainteresovanih radnika koji bi bili pripremljeni i obučeni za poslove montaže.

Trenutno zapošljavaju 1.000 radnika, od kojih oni koji rade u tri smjene i postižu zadatu normu imaju prosječnu platu 1.230 KM.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.