BIZNIS VIJESTI: BOSNA I HERCEGOVINA IZVOZI DATULE, BANANE, GREJPFRUT I ANANAS

Iako zvuči nevjerovatno, na spisku voćki koje je BiH izvozila ove godine našle su se i datule, banane, grejpfrut te ananas, koje nisu karakteristične za naše prostore.

Tako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, do kraja juna ove godine izvezeno datula u vrijednosti 389.494 KM, banana 104.691 KM, grejpfruta 34.071 KM, te ananasa u vrijednosti 18.620 KM.

S obzirom na to da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora s povezanim osobama u regionu, prvenstveno među članicama CEFTA-e kazali su iz  Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na poddionici Počitelj-Zvirovići, iskop obje tunelske cijevi završen je četiri mjeseca prije predviđenog roka i time je probijen kompletan tunel Počitelj, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Kako je navedeno iz preduzeća, da bi se stekla prava slika o tome šta je urađeno na ovom projektu, treba istaći da je dnevni napredak iskopa tunela u obje cijevi bio do 14 metara, pri čemu je utrošeno više od 200.000 kg eksploziva.

Na izgradnji tunela rade  tri smjene radnika, i to po principu dvije smjene rade po 12 sati dok je jedna smjena na odmoru.

FlyBosnia ponovo će uspostaviti letove uzimanjem u najam aviona Airbus A320. Ovaj avion trebao bi biti isporučen Sarajevu tokom prvog kvartala 2021. godine, kako bi aviokompanija nastavila letove

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.