BIZNIS VIJESTI: HERCEGOVINA IMA ODLIČNE UVJETE ZA MASLINARSTVO

Kompanija Tecnofil BH d. o. o. Odžak, koja se bavi proizvodnjom filtera za zrak, u 60 posto svojih proizvoda koristi bio materijal umjesto plastike, a taj udio povećat će na 90 posto do kraja 2022. godine.

Prema riječima Miralema Devedžića, direktora kompanije Tecnofil BH, glavni cilj im je da iz proizvodnje isključe plastiku kao jednog od glavnih zagađivača današnjice.

  • Već smo kod 60 posto naših proizvoda počeli koristiti bio materijal umjesto plastike, a do kraja 2022. godine planiramo taj postotak povećati na 90 posto – kaže Devedžić. Nakon što su u 2020. godini uspješno realizovali investicije u vrijednosti pola milona KM u proširenje proizvodno-skladišnog objekta, u Tecnofilu BH i u 2021. godini namjeravaju investirati gotovo 600.000 KM u tu svrhu.

Hercegovina ima odlične uvjete za maslinarstvo. Ipak, ova proizvodnja još je na početnim koracima, a tek nekoliko proizvođača ima veće nasade maslina.Ovoj mediteranskoj kulturi pogoduje hercegovački krš, pa su opravdana očekivanja da se uskoro počne s masovnijim uzgojem. Prvi maslinici u Hercegovini podignuti su prije desetak godina, a 2014. počeli su s proizvodnjom maslinovog ulja u Trebinju.

Sadašnji kapacitet od stotinjak litara ulja proširivat će u narednom periodu. U Trebinju ima blizu 3.000 stabala masline. Uvjeti za ovu organsku proizvodnju su više nego dobri, stručnjaci tvrde odlični, a da bi se krenulo u masovnu proizvodnju, potrebna je podrška i nadležnih institucija.

Metalski sektor ima najveće učešće u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u ukupnom izvozu iz BiH, blizu 40 posto, a u uvozu 36 posto.

U prvom polugodištu ove godine metalski sektor ostvario je izvoz u ukupnoj vrijednosti 2,7 mlrd. KM, što je više za 829,8 mil. KM ili 45% više u odnosu na isti period prethodne godine.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuje elektroindustrija (električne mašine), željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električne mašine izvozile su se najviše u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku.

Željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti 424,7 miliona KM, što je povećanje za 217,9 miliona KM ili 105% u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ISPOVIJEST SELME BAJRAMI ZA HAYAT.BA: NE DOZVOLJAVAM ZLOBNICIMA DA VIDE KADA...

0
Iza Selme Bajrami izuzetno je turbulentan period na poslovnom i privatnom planu, ali jedna od najpoznatijih bh. pjevačica ističe da je iz svega toga izašla jača.