BIZNIS VIJESTI: PANDEMIJA JE DONIJELA I POPRATNE EFEKTE

Pandemija koronavirusa, osim direktnih zdravstvenih posljedica, donijela je i popratne efekte. Sve ovo dovelo je do toga da su brojne države shvatile važnost domaće proizvodnje. Prva među njima je svakako poljoprivreda i proizvodnja hrane. Na Jaffa plantažama nadomak Blagaju, na više od 75 hektara, zasađene su jagode, trešnje, breskve, nektarine, stolno grožđe, nar i jabuka.

Upošljavaju 20 stalnih, a tokom sezone i velik broj sezonskih radnika. Firma je, također, intenzivirala svoje planove za sadnju za ovu godinu. Ove godine su posadili više krompira, tikve i nekih drugih vrsta nego što su to do sada praktikovali, upravo ponukani trenutnom situacijom. Raduje ih da raste svijest i kod bh. građana, te da ciljano traže domaće proizvode širom Bosne i Hercegovine. I dok mnoge kompanije otpuštaju radnike, JAFFA KOMERC zapošljava nove.

Nadzorni odbor BH-Gasa usvojio je odluku o smanjenju cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije. Cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije smanjena je s 585 KM na 530 KM s primjenom od 1. maja 2020. godine. Usvojena odluka s obrazloženjem bit će upućena u daljnju proceduru prema nadležnim ministarstvima tj. Vladi FBiH na konačno usvajanje.

Počeli su radovi na lokaciji buduće vjetroelektrane Podveležje 1. Radit će se na iskopu jama za temelje vjetroturbina, a radovi miniranja izvodit će se skoro svakodnevno sljedećih pet mjeseci. Građani se obavještavaju da se tokom navedenog perioda ne kreću područjem budućeg vjetroparka te da poštuju postavljenu gradilišnu signalizaciju. Rudarsko preduzeće “Minersko” iz Sarajeva poduzet će sve sigurnosne mjere propisane zakonom kako bi se zagarantovala sigurnost tokom izvršenja radova, saopćeno je iz HP Investinga Mostar.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE