BIZNIS VIJESTI: RAD SBF-A MOŽETE PRATITI ONLINE

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi na dan 14.05. ostvaren je promet od 63.017,50 KM, a u sklopu 16 transakcija je prometovano 5.437 vrijednosnih papira. Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta BH Telecom d.d. Sarajevo od 15,03 posto i dostigle cijenu 9,49 KM, dok su najveći dnevni pad vrijednosti registrirale dionice emitenta JP Elektroprivreda BiH d.d.

Sarajevo od pet posto i dostigle cijenu 9,50 KM, saopćeno je iz Sarajevske berze. Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 154,34 indeksna poena na 9,507,60 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 1,65 posto.

 Kotorvaroška fabrika obuće “Dermal” nije prekidala proizvodnju, te su i povećali broj radnika u pogonima u Kotor Varošu i Skender Vakufu. Ova fabrika trenutno zapošljava više od 1.000 radnika u svojim proizvodnim pogonima.- U vrijeme pandemije radili smo u otežanim uvjetima, ali nije bilo problema tehničke prirode jer smo imali dovoljno repromaterijala – kazao  je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić.Najavio je nove poslovne planove. Planiraju proširiti proizvodnju u Skender Vakufu, gdje se gradi nova proizvodna hala na 3.000 metara kvadratnih, a u Kotor Varoši nova hala biće završena do kraja avgusta i u svakoj je najavljenom  zapošljenje po 100 novih radnika. Naveli su i da za naredne 4 godine imaju ugovorene poslove za inostrano tržište.

Sarajevo Business Forum je trebao biti održan u aprilu, ali je odgođen za jesen, stoga je organizator odlučio upriličiti online sesije, panele i webinare. Na taj način iz BBI banke žele ponuditi učesnicima SBF-a i svim građanima BiH mogućnost da se aktivno uključe i rad SBF-a prate online. Organizator Sarajevo Business održao je prvi u nizu SBF online panela o održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima. Tema prve SBF online sesije bila je: “Uspješni primjeri drugih država: Njemačka, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati“. Panelisti su bili ugledni Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u ovim državama. Svi učesnici panela saglasni su da je nakon privremenih mjera potrebno uraditi sveobuhvatnu strategiju razvoja ekonomije i djelovanja u vanrednim situacijama. To podrazumijeva analizu postojećih potencijala i kreiranje strategije njihove iskoristivosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE