BIZNIS VIJESTI: U 2021. OTVARA SE NOVA FABRIKA U SARAJEVU I NOVIH 300 RADNIH MJESTA

Selzer Grupa i ASA Grupacija potpisali su jučer ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu, u općini Novi Grad biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila, čime se otvara 300 novih radnih mjesta.

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije.

Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika. Poslovni objekt u Rajlovcu nalazi se na površini većoj od 5.000 m2, a u prvoj fazi projekta planirane su instalacija opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtjevima automobilske industrije.

  • Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH”, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije, dodavši kako činjenica da još jedna renomirana njemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH, i to u vrijeme globalne krize, upravo govori o prilikama koje se trenutno nude bh. ekonomiji.

Vispak Visoko plasirao je na tržište još jedan novi proizvod Instant Zlatna džezva – Sad pa sad sa šećerom. Zlatna džezva – Sad pa sad je prva instant bosanska kafa koja je djelo domaćih stručnjaka.

  • Kao kompanija koja već mnogo godina jača i unapređuje svoje kompetencije za pravu bosansku kafu, Vispak i ovog puta svojim vjernim ljubiteljima tradicionalne bosanske kafe nudi proizvod koji u potpunosti odgovara modernom načinu života, a istovremeno u sebi nosi ono što zovemo bosanskim naslijeđem i nezamjenjivim ćeifom, navode iz kompanije Vispak d.d. Visoko.

Bosna i Hercegovina, uz njenu bogatu historiju i kulturnu baštinu, bogata je  prirodnim resursima, na prvom mjestu vodom za piće. Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o osnivanju Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini.

Na tržištu Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi 26 prirodnih mineralnih voda i 27 prirodnih izvorskih voda. U skladu s odredbama Pravilnika o stonim vodama, devet priznatih stonih voda trenutno se nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine.

Da bi neka voda bila priznata kao prirodna mineralna ili prirodna izvorska voda, u skladu sa zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, mora biti zdravstveno ispravna i po svom sastavu zadovoljavati zahtjeve geoloških i hidroloških ispitivanja, fizičkih i fizičko-hemijskih ispitivanja, organoleptičkih svojstava, hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAJAVLJENO ZATVARANJE DIONICE NA AUTOPUTU A-1

0
U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje skrećemo pažnju na moguće odrone.