BLAGODATI GROŽĐA: ČUVA ZDRAVLJE SRCA I KRVNE ŽILE, ČISTI ORGANIZAM I POBOLJŠAVA RAD METABOLIZMA

Grožđe sadrži antioksidanse, od kojih je najvažniji i koristan onaj koji je poznat kao polifenoli, a koji može pomoći u poboljšanju pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova

Grožđe sa svojim sočnim, slatkim ili kiselkastim bobama nudi obilje hranjivih tvari, vitamina i minerala potrebnih našem organizmu. Svaka bobica dobar je izvor željeza i kalija koji pomažu u sprječavanju anemije i mišićnih grčeva.

1. Zdravlje kostiju

Studija koju je provelo Univerzitet u Teksasu, izvijestila je da svakodnevno konzumiranje grožđa može pomoći u oslobađanju od bolova u koljenu, posebice onog koje je pokrenuto zbog simptomatskog osteoartritisa. Grožđe sadrži antioksidanse, od kojih je najvažniji i koristan onaj koji je poznat kao polifenoli, a koji može pomoći u poboljšanju pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova.

2. Prevencija raka

Grožđe sadrži snažne antioksidante koji su poznati kao polifenoli koji mogu pomoći u usporavanju ili sprečavanju mnogih vrsta raka; pluća, jednjaka, ždrijela, usta, prostate i debelog crijeva. Resveratrol prisutan u crvenom vinu poznat je kao dobar za zdravlje srca i predstavlja vrstu polifenola koji se nalazi u koži crvenog grožđa.

3. Prevencija dijabetesa

Pixabay

Studija objavljena u BMJ-u 2013. otkrila je da određeno voće, ali ne i sokovi, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 u odraslih. Tijekom studije, najmanje 6,5% sudionika razvilo je dijabetes, ali istraživači su otkrili da konzumiranje 3 obroka sedmično grožđa, borovnica, jabuka, grožđica ili krušaka smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 7%.

4. Zdravlje očiju

Grožđe pomaže u promicanju zdravlja očiju tako što se izravno suprotstavlja oksidativnom stresu signalizirajući promjene na staničnoj razini. Uključivanje grožđa u vaš plan obroka rezultira nižom razinom upalnih proteina i većom količinom zaštitnih proteina u mrežnicama, što je dio oka koji sadrži stanice odgovorne za svjetlost, poznate kao fotoreceptori.

5. Prevencija bolesti srca

Grožđe pomaže u povećanju razine dušičnog oksida u krvi, čime sprječava stvaranje ugrušaka u krvi. Grožđe je učinkovit način da smanjite svoje šanse za srčani udar.

6. Smanjite rizik od Alzheimerove bolesti

Resveratrol, koristan polifenol prisutan u grožđu, pomaže u smanjenju razine amiloidno-beta peptida u bolesnika koji pate od Alzheimerove bolesti. Studije su sugerirale da grožđe može pomoći u poboljšanju zdravlja mozga i u odgađanju nastanka degenerativnih neuronskih bolesti.

7. Liječenje bubrežne bolesti

Grožđe, koje sadrži visoki udio vode, može znatno smanjiti kiselost mokraćne kiseline inducirajući mokrenje. Također, pomažu u uklanjanju mokraćne kiseline iz sustava, čime smanjuje pritisak i stres na bubrege. Grožđe ima pročišćavajući učinak na vaše tijelo.

Kako uključiti grožđe u svoju prehranu:

Osim mnogih zdravstvenih blagodati grožđa, puno je i neophodnih minerala i vitamina A, B-6, B-12, C i D, željeza, magnezija, kalcija i vitamina. Ali, ne biste se trebali preopteretiti grožđem jer i ovo voće sadrži šećer.

Preporučuje se da bobice budu uključene najmanje 3-4 dana u pojedinačni sedmični plan prehrane. Za bolju korist uvijek biste trebali konzumirati mješavinu voća. Ali, ako konzumirate grožđe sami, tada bi dnevno posluživanje moglo biti 2-3 šoljice, piše 1mhealthtips.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

USKORO NOVE FUNKCIJE NA WHATSAPPU: OD SADA ĆETE IMATI I OVU...

0
WhatsApp je saopštio da u svoju aplikaciju uvodi novu funkciju - filtere za chat. Riječ je o funkciji koja će "filtrirati" popis chatova prema raznim kriterijima.