BOGAT PROGRAM OBILJEŽAVANJA SEDMICE MEĐURELIGIJSKOG DIJALOGA U ZENICI

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS Zenica) pridružio se i ove godine obilježavanju Sedmice međureligijskog dijaloga, koji se prve sedmice februara u cijelom svijetu obilježava po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 20. oktobra 2010. godine.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji u atriju Medžlisa islamske zajednice Zenica istakao Vlatko Rosić, predstavnik Katoličke crkve u Zenici, ovi su dani prilika da u vremenu pandemije koronavirusa pobude svijest da se, unatoč svih ovih okolnosti, susrećemo i družimo.

On je zahvalio i Misiji OSCE-a u BiH na vrijednoj donaciji računalne opreme za realizaciju online aktivnosti te tajniku Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenanu Hodžiću za kojeg je kazao da je “inicirao mnoštvo aktivnosti“.

  • Teško je funkcionirati na ovakvom vremenu, ali, čini mi se da smo uspjeli iz svega što nam se događa izvući jedan maksimum i poslati pozitivnu sliku i priču. Da pokažemo, ne samo građanima Zenice, nego i BiH, da možemo zajedno surađivati i funkcionirati – poručio je Rosić. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica napomenuo je kako je ključ razumijevanja suživota, tolerancije, poštovanja, uvažavanja i međureligijskog dijaloga u BiH izuzetno važan.

  • I ova sedmica međureligijskog dijaloga u Zenici upravo ima taj cilj. Ima i cilj da promoviše Zenicu kao grad u kome su aktivne sve tri svjetske religije – judaizam, kršćanstvo i islam, odnosno islamska i jevrejska zajednica te pravoslavna i katolička crkva – podvukao je Salkica.

U sklopu obilježavanja Sedmice međureligijskog dijaloga, zenički muftija dr. Mevludin ef. Dizdarević u srijedu, 3. februara organizira prijem za mlade te za vjerske službenike iz tog grada.

Također, u četvrtak će u samostanu Uršulinku – Župa svetog Josipa biti upriličeno druženje i međureligijska tribina za mlade, a u petak u Bosanskom narodnom pozorištu zenička premijera dokumentarnog filma “Efendijin zavjet“.

U subotu će biti održana online premijera videa “Retrospektiva rada OMS-a Zenica tokom 12 godina“, a u nedjelju online prezentacija viber-stickera OMS-a Zenica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE