BOGINJE, HEPATITIS, TUBERKULOZA: MILIONI DJECE ZBOG PANDEMIJE KORONE OSTAJU BEZ DRUGIH VAKCINA

Oko 228 miliona ljudi na svijetu, mahom djece, u opasnosti su da se zaraze drugim bolestima jer su programi vakcinacije zaustavljeni zbog pandemije covida-19.

U pedeset zemalja svijeta se, primjera radi, ne sprovodi vakcinacija protiv boginja, dječije paralize ili žute groznice, objavili su Svjetska zdravstvena organizacija i UN fond za djecu UNICEF.

Boginje su bile prijetnja i prije pandemije koronavirusa, a sada, zbog covida, milioni djece nisu dobili vakcinu protiv te vrlo zarazne bolesti.

  • Pandemija je pogoršala od ranije lošu situaciju – rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Jedan od problema je i prekid u lancu snabdijevanja, navodi RTL. UNICEF je prošle godine uspio da distribuira  samo 2,01 milijardu vakcina u poređenju sa 2,29 milijardi u 2019. godini.

WHO i UNICEF su zbog toga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 posto svih maloljetnika na svijetu dobije vakcinu protiv boginja, zauški, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dječije paralize.

To bi trebalo da spriječiti 50 miliona smrti do 2030. godine.

Ove dvije UN-ove agencije pozvale su bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje vakcinacije stanovništva do kojeg se teško dopire, prenosi Kurir.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE