Čir na želucu izaziva stres, a od njega obolijevaju ljudi svih starosnih dobi. Najčešće komplikacije su mučnina, slab apetit i bol, a javljaju se u proljeće i jesen. Aktivni čir se često manifestira kao bol u gornjem dijelu trbuha, a nerijetko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.
Ukoliko se pojavi temperatura, obavezno treba posjetiti gastroenterologa i strogo se pridržavati terapije i dijete koju preporuči.
Međutim, neki domaći lijekovi mogu pomoći. Mnogima je poznato da bijeli luk umiruje želudac, ali ne treba zaboraviti ni sodu bikarbonu. U Rusiji oboljeli od čira na želucu doručkuju kašu i tokom dana pojedu kašikicu meda.
1. Soda bikarbona
Na vrh noža se uzme soda bikarbona i stavi u pola šoljice ključale vode pa popije.
2. Mlijeko i kaša
Mlijeko ili tečna kaša efikasno otklanjaju bol, stoga to treba doručkovati.
3. Sok od kupusa
Korisne bakterije fermentiranih namirnica “drže” loše bakterije pod kontrolom, što smanjuje rizik od nastanka čira. Kiseli kupus i jogurt održavaju ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.
Sok od svježeg kupusa sprječava i liječi čir na želucu i duodenalni čir. Svakodnevno se uzima samo 50 mililitara sirovog soka od kiselog kupusa.
4. Kašika meda
Med proizvodi vodikov peroksid, koji ubija štetne bakterije koje utječu na razvoj čira.
Dvije kašikice dnevno su dovoljna doza, a ko nema akutni čir, dovoljno je da pojede kašikicu meda dnevno, pišu Novosti.rs.