SASTOJCI
500 g brašna
300 ml tople vode
½ kocke svježeg kvasca
40 g maslaca
1 kaškica soli
2 kaškice šećera
Po želji za posipanje:
sjemenke suncokreta i bundeve, susam ili mak
PRIPREMA
Pomiješajte toplu vodu, kvasac i šećer.
Bašno i sol sipajte u posudu za miješanje. Dodajte otopljeni maslac, koji ne smije biti vreo.
Dodajte mješavinu vode i kvasca i zamijesite malo vlažnije tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, premijesite još malo pa formirajte kuglu.
Kuglu podijelite na 8 komada iste veličine, a zatim od svakog oblikujte lopticu. Gotove loptice za rustikalnu varijantu uvaljajte u brašno pa stavite na pleh obložen pek-papirom.
Po želji urežite razne mustre u loptice, npr. pomoću rezača za jabuke, žileta ili oštrog noža. Ako želite da ih posipate sjemenkama, prvo ih pošpricajte vodom kako bi se sjemenke bolje zalijepile.
Loptice stavite u HLADNU RERNU, znači nije potrebno da je zagrijavate. Tek kad ste ih stavili, uključite je na 200 stepeni gornji/donji grijači i pecite ih oko 35 minuta. Kako bi dobile što ljepšu koricu, unutrašnjost rerne na početku pečenja pošpricate vodom kako bi se para širila i učinila ih hrskavim.
Gotove zemičke izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohlade pa ih servirajte dok su tople.