BOLJE NEGO IZ SLASTIČARNE: NAPRAVITE RAFAELO KUGLICE PREMA ORIGINALNOM RECEPTU I ODUŠEVITE UKUĆANE

Naš današnji obrok nastaje za 280 minuta, donosimo recept za deset osoba.

SASTOJCI

100 g cijelih lješnika

80 g “petit beure” keksa

40 g blanširanih badema

300 g šećera

4 ml arome vanilije

400 g mlijeka u prahu

150 g kokosovog brašna

200 g maslaca

PRIPREMA

Lješnike kratko prokuhamo u vreloj vodi, ocijedimo, pažljivo ogulimo, popržimo u tavi bez masnoće i stavimo na stranu.

U sjekač stavimo “petit beure” kekse i blanširane bademe te ih sameljemo.

Zatim u lonac ulijemo 150 ml vode, dodamo šećer i aromu vanilije, a kada zavrije, kuhamo dok se šećer potpuno ne rastopi.

Potom ugasimo vatru te stalno miješajući postepeno umiješamo mlijeko u prahu.

Zatim umiješamo jedan dio kokosovog brašna, mljevene kekse i bademe te dobivenu smjesu ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Potom u smjesu umiješamo omekšali maslac, poklopimo i stavimo u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne.

Od ohlađene i stvrdnute smjese kašikicom uzmemo jedan mali dio, namočimo dlan jedne ruke, smjesu stavimo na dlan, u sredinu smjese stavimo po jedan prženi lješnik, oblikujemo kuglicu te svaku uvaljamo u kokosovo brašno i položimo u papirnate košarice za rafaelo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA: NIKŠIĆ VEČERAO ALI GA NEMA U...

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mostaru, gdje je sinoć bio na radnoj večeri sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.