BOLJE OD MAJONEZE? NEODOLJIVO KREMASTI UMAK GOTOV ZA 60 SEKUNDI

Chef Marie-Antoine Carême, koji je živio u 19. stoljeću, donio je kulinarski “zakon” o četiri umaka koji predstavljaju bazu za sve ostale.

Riječ je o bešamelu te umacima od paradjza, veloutéu i španjolskom umaku (espagnole), a kasnije im se pridružio i holandez.

Elegantni rođak majoneze, za koji se umjesto ulja koristi pročišćeni maslac, neraskidiv je od šparoga ili jaja na benediktinski. Holandez testira strpljenje mladih kuhara jer je potrebno ponešto vještine da se postigne savršena temperatura i ne pojave grudvice.

Klasični holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu strukturu.

Prije pripreme žumance ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno zagrijao.

Sastoci za holandez:

1 žumance

1 kašičica vode

1 kašičica limunovog soka

110 g maslaca

1 prstohvat soli

prstohvat mljevene ljute paprike prema želji

Priprema:

Pomiješajte žumance, vodu, sok limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru.

Rastopite maslac na jakoj vatri neprestano miješajući dok se ne zapjeni, odnosno dok se ne zagrije na temperaturi od 105 stepeni.

Miksajte smjesu od žumanaca, polako ulijevajući rastopljeni maslac.

30 sekundi kasnije dobit ćete kremasti umak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE