BOMBAŠKI NAPAD NA DŽAMIJU U AFGANISTANU: NAJMANJE ČETVORO MRTVIH

Najmanje četiri osobe su poginule, a 25 je povrijeđeno u Kabulu u eksploziji u džamiji ministarstva unutarnjih poslova, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bolnica u glavnom gradu, kojom upravlja italijanska nevladina organizacija Emergency, objavila je na Twitteru da je primila 20 pacijenata, među kojima je dvoje već bilo mrtvo po dolasku, “nakon bombaškog napada na džamiju ministarstva unutarnjih poslova”.

Odgovarajući na pitanje francuske novinske agencije, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Nafi Takor rekao je ranije da se eksplozija dogodila “podalje od zgrade ministarstva, u džamiji gdje se običavaju moliti neki zaposlenici ministarstva i posjetitelji”.

Nije rekao ima li žrtava.

  • Vodi se istraga. Pojedinosti će se znati kasnije – dodao je.

U petak su u bombaškom napadu u centru za obuku u Kabulu poginule 53 osobe, među kojima najmanje 46 djevojaka, a 110 je ranjeno, pokazuje posljednje izvješće UN-ove misije za pomoć Afganistanu (UNAMA). Talibanske vlasti su izvijestile o 25 mrtvih i 33 ranjenih u tom napadu.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u četvrti u kojoj živi šiitska manjina Hazari. Djevojke su bile na meti napadača koji je ušao u prednji dio prostorije u kojoj su bile. Mladići su bili nazad.

Za vikend su se u Kabulu i u drugim gradovima održali sporadični protesti protiv tog napada koje su predvodile žene. Inicijative su odmah naišle na žestok odgovor talibanskih snaga koje su više puta pucale u zrak nastojeći rastjerati sudionice.

Povratkom talibana na vlast u augustu 2021. završen je dvadesetogodišnji rat u Afganistanu i znatno je smanjeno nasilje, ali se sigurnost pogoršava posljednjih mjeseci.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DVA DRŽAVLJANA BIH UHAPŠENA U NJEMAČKOJ ZBOG ŠVERCA ORUŽJA

0
Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva državljanina Bosne i Hercegovine (47, 48), inače braću, zbog sumnje da su ilegalno uvozili naoružanje iz zemalja bivše Jugoslavije i preprodavali ga u Njemačkoj, saopćeno je iz kancelarije javnog tužioca u Berlinu.