BOMBOLONE: SAVRŠENE ITALIJANSKE KROFNE SA NADJEVOM KOJI SE TOPI U USTIMA!

Teške u ruci, ali mekane pod zubima, „Italijanke“ se od naših krofni razlikuju po količini fila. Umjesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, maskarponea, marmelade, pistaćija ili poslastičarskog fila s kojom kapi limončela. Italijani bombolone, ili „bombe“ jedu najčešće za doručak, uz kapućino.

Svaka domaćica ima svoj princip, ali među savjetima za savršene bombolone je strpljivo mučenje mikserom. Ako mutite sastojke za tijesto, nemojte pretjerati s brzinom – najbolje je to raditi na nižim okretajima miksera. Prilikom prženja u loncu treba biti barem osam centimetara ulja, a gužve u njemu ne smije biti kako se ulje ne bi ohladilo. Idealna temperatura ulja je oko 170 stepeni.

Nakon prženja, krofne ostavite dva minute da se hlade na ubrusu, a potom, dok su još uvijek vruće ih uvaljajte u šećer kako bi se zalijepio. Filom ih napunite kad se ohlade, i nemojte štedjeti.

Sastojci za bombolone:

  • 280 g oštrog brašna
  • 280 g glatkog brašna
  • 3 velika jaja
  • 90 g putera
  • 100 g šećera + za posipanje
  • 120 ml tople vode
  • 1 kašićica ekstrakta vanile
  • 7 g kvasca
  • 1 prstohvat soli
  • ulje za prženje

Poslastičarski krem, marmelada ili čokolada za filovanje

Priprema:

1. Stavite brašno, šećer i kvasac u posudu pa promiješajte. Po brašnu rasporedite kockice putera pa dodajte jaja i mlako mlijeko, vanilu i so.

2. Pričvrstite kuku za tijesto, a zatim mutite na maloj brzini 10 minuta. Nakon 10 minuta tijesto treba da postane glatko, elastično i lagano ljepljivo. Stavite tijesto na čistu radnu površinu, premijesite ga dva do tri puta pa oblikujte u kuglu.

3. Stavite testo u nauljenu posudu pa pokrijte plastičnom folijom. Ostavite 2-3 sata ili dok se ne utrostruči. Kad se tijesto digne, prebacite ga na čistu radnu površinu tako da izbacite iz njega vazduh, a zatim ga nekoliko puta umijesite u kuglu. Poravnajte tijesto rukama, a zatim razvaljajte u pravouganik debljine 1,5 cm.

4. Rezačem za keks ili čašom isijecite okrugle krofne razmjere oko 9 cm. Ostatke tijesta možete isjeći u oblike za prženje ili ih ponovo umijesiti i ponovo razvaljati da biste oblikovali još krofni.

Oblikovano tijesto stavite na dasku ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje i labavo pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat do sat i po ili dok se ne utrostruči.

5. Zagrijte ulje u dubokom tiganju ili loncu na 170 stepeni. Isijecite papir za pečenje na kvadrate tako da se svaka krofna nalazi na svom papiru.

6. Pažljivo ubacite krofne u ulje i odmah uklonite papir hvataljkama. Pržite ih u više tura, bez pretrpavanja lonca po dva minuta sa svake strane.

7. Izvadite krofne i ocedite ih na kuhinjskom unrusu oko 2 minuta, a zatim ih uvaljajte u šećer. Ostavite krofne da se ohlade prije punjenja.

8. Malim nožem zarežite krofne pa služeći se vrećicom ili špricom napunite ih poslastičarskim kremom ili željenim nadevom. Poslužite odmah ili čuvajte u plastičnim posudama 1-2 dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

28 GODINA OD STRAŠNOG ZLOČINA U ŠTRPCIMA

0
Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz voza koji je putovao na relaciji Beograd - Bar.