BORENOVIĆ: DODIK SE POGUBIO, NEMA TE POLITIKE KOJA MOŽE OPRAVDATI NELJUDSKOST

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da su postupci člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika van granica korisnog ponašanja za RS te da se lider SNSD-a potpuno pogubio.

  • Od samog početka mandata u Predsjedništvu BiH, bilo je jasno da se srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne snalazi u Sarajevu, međutim, djelovanjem na jučerašnjoj sjednici pokazao je da se potpuno pogubio i da su njegovi postupci van granica korisnog ponašanja za RS – kaže lider PDP-a.

Borenović je podsjetio da su predsjednici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske 26. jula ove godine, nakon nametnute odluke Valentina Inzka, potpisali zaključak prema kojem nema uslova za donošenje odluka predstavnika RS-a u institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja štetnih odluka po RS.

  • Srpski član Predsjedništva BiH očigledno ovaj zaključak čita bez riječi ‘sprečavanja’ jer učestvuje u radu na način da donosi štetne odluke po Republiku Srpsku. Nevjerovatno je da glasao protiv Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje imeđu BiH i Srbije, za šta bi sredstva izdvojila Evropska komisija, te tako oštetio i BiH i Srbiju za milion i osamsto hiljada eura. Njegovim sumanutim ponašanjem uskraćena pomoć i nanijeta šteta stanovnicima Istočne Ilidže, gdje su Oružane snage BiH trebale da ustupe i postave pantonski most, te uskraćene donacije u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Banjoj Luci, Gradišci, Bijeljini i Trebinju i još pet u FBiH – naveo je.

Borenović ističe kako mu je nevjerovatno da se Dodik time još i hvali da je glasao po svojoj savjesti.

  • Кakva je to savjest?! I kome se usput pravda da ne blokira rad Predsjedništva? Tačno, ne blokira rad te institucije, ali je blokirao djelovanje u skladu sa odlukama parlamenta RS-a. Glasaju njegovi ministri u Vijeću ministara, ministrica finansija RS u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, pojave se u i glasaju u Parlamentu BiH i njegovi poslanici, glasa i Dodik, ali glasa na štetu RS, a ne da je spriječi. Nema te politike koja može opravdati neodgovornost i neljudskost pri glasanju protiv donacija bolnicama, pomoć nedavno poplavljenoj opštini ili sporazuma kojim se finansijski pomaže saradnja Srbije i BiH – kaže Borenović, piše Klix.

Borenović ističe da je Dodik tokom čitavog mandata očigledno potpuno pogubljen, a da je jedine oblasti gdje se on i oni oko njega dobro snalaze jesu zloupotrebe u javnim nabavkama, enormno trošenje budžetskih sredstava i korupcija od čega veliku štetu trpe svi ljudi u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE