BOSANSKI DIPLOMATI SE BOGATE NA KRIMINALU? ILEGALCI STIGLI U BIH S UREDNIM VIZAMA

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerovatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom.

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovnim letom “Turkish Airlinesa” iz Istanbula.

Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno kako niko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se kako im je svima krajnji cilj zapravo bila Evropska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna tačka na tom putu.

Nakon konsultacija s Tužiteljstvom BiH, vize su im poništene i svi su avionom vraćeni u Istanbul.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija “Avaz” navodi kako su Iračani vize dobili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak. Policija u Istanbulu upravo zbog toga nije im pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su dobili u Amanu, platili čak po hiljadu eura, što je znatno iznad propisanog iznosa taksi za konzularne usluge. Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju.

Na mrežnim stranicama ministarstva je podatak kako veleposlanstvo u Jordanu ima samo trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka, piše u petak Dnevni avaz.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovno tamo i odsjedali, a potom odlazili prema Hrvatskoj i dalje prema zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije hiljade eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se o već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je na sarajevskom aerodromu uhapšena Bugarka Polina Gospodinova koja je krijumčarila migrante iz Turske. 

– Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom, naši diplomati pune svoje džepove – izjavio je za Avaz neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE