BOSANSKI LONAC: ORIGINALNI RECEPT ZA JELO SA STOLJETNOM TRADICIJOM

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne – pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.

Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvobitno se pripremalo u puno skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipičan složenac, kakav poznaju i ostale kuhinje Mediterana.



Sastojci (za 8 – 10 osoba):

  • 500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,
  • 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
  • 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
  • 1/2 kg tikvica,
  • 300 g graška,
  • 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
  • 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
  • 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
  • 3 velike crvene paprike ili babure,
  • 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
  • 2 velika paštrnaka – isečena na kolutove,
  • 2 velika peršuna sa sve listovima – isečeni na kolutove,
  • 1 glavica bijelog luka (može, a i ne mora ako ne volite),
  • 2 kašike vegete,
  • 1 kašika soli,
  • 1 kašika slatke mljevene paprike,
  • 1 kašičica bibera

Priprema:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da dobije šmek i pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.

Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
– Keramička posuda za kuhanje ili kazan
– Količina namirnica – što više to bolje
– Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
– Masno meso u dovoljnoj količini

U bosanski lonac neko dodaje sirće, ali to nije originalni bosanski recept. Isto tako, u izvorni Bosanski lonac ne ide riba, soja sos, kari, alge, origano, gljive, paradajz pire, kukuruz, buranija, celer, fafaroni, i tako redom.

Međutim, ako neki od tih sastojaka vama popravlja ukus, slobodno ga stavite i uživajte u bosanskom loncu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE