Neki jedva čekaju Božić, dok drugi ne mogu dočekati Novu godinu. Nekako se uvijek čini da je veća radost u iščekivanju nego u samom događaju. Valja okititi božićno drvce, pripremiti jela, zamotati poklone i ispeći božične kolačiće bez kojih se ne može zamisliti božićno jutro.
Kako se približavamo Božiću, Almasa je danas odlučila napraviti dvije vrste božićnih kolačića. Voli praviti ove kolačiće jer tako dašak ovog lijepog praznika ulazi i u njenu kuhinju. Miris divnih začina koje stavlja u medanjake, kao i nezaobilazni linzeri, tradicionalni božićni keksi, krasit će studio u kojem će dočekati divnu gošću koja dolazi s juga, iz Mostara. Za obje vrste keksa trebate tijesto koje valja napraviti ranije i ostaviti da odstoji u frižideru.
Za medenjake nam je potrebno:
Sastojci za 30-ak komada:
300 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 kašičica mljevenog cimeta
½ kašičice mljevenog đumbira
¼ kašičice mljevenog klinčića
malo naribanog muškatnog oraščića
malo kardamoma u prahu
70 g šećera u prahu „Dolcela“
1 jaje
100 g putera
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašike meda
½ kašičice sode bikarbone
1-2 kašike vode po potrebi

Glazura
1 bjelanjak
250–350 g šećera u prahu „Dolcela“
1 kašika limunovog soka
Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke. Dodajte puter sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašiku-dvije hladne vode, a ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (minimalno sat, a može vam i prenoćiti u frižideru). Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kekse i režite oblike po želji. Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Medenjake pecite 7–10 minuta.
Glazura
Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu. Gustoća je dobra kada prođete nožem kroz sredinu smjese i njoj treba 10-ak sekundi da se spoji. Smjesu ulijte u vrećicu za ukrašavanje, odrežite vrh tako da dobijete mali otvor i ukrasite vaše medenjake. Napomena: smjesa od bjelanjaka i šećera se brzo suši pa ako je ne koristite odmah, dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini.
Linzeri
Za 15-tak keksića
Sastojci:
250 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera „Dolcela“
1 žličica praška za pecivo „Dolcela“
prstohvat soli
2 žumanjka
125 g putera
I još
šećer u prahu „Dolcela“
pekmez po želji
Pećnicu zagrijte na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte puter i izmrvite rukama da dobijete smjesu poput mokrog pijeska. Dodajte žumanjke i umijesite glatko tijesto, pazeći da mijesite što je manje moguće, tj. samo dok se sastojci ne ujedine.
Sve ovo možete učiniti i u sjeckalici, multipraktiku. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi na debljinu cca 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite rupu ili neki oblik. Pecite oko 8 minuta, keksići moraju ostati bijeli i tek početi dobivati boju s donje strane. Ohladite.
Keksiće s rupom pospite šećerom u prahu, a one druge premažite pekmezom po želji, najbolje nekim crvenim. Spojite polovice i odložite u limenu kutiju. Keksići mogu stajati najmanje dvije sedmice. Ovi sjajni božićni keksi oduševit će današnju gošću „Slatkog recepta by Dolcela“.

Bonjour magazine je portal koji čitatelje upoznaje s bh. modnom scenom, novostima iz svijeta, trendovima, gastro umijećima, arhitekturom i ljepotom življenja. Bonjour.ba nastavak je lifestyle priče započete 2007. godine kao Modamo.info., s ciljem da na jednom mjestu predstavi modnu ponudu trgovina u Mostaru, otuda i naziv Moda-MO, odnosno Modamo.info. Vremenom je ovaj portal, zahvaljujući svom autorskom sadržaju s posebnim naglaskom na teme iz BiH, postao adresa broj jedan na kojoj se okupljaju ljubitelji mode, dizajna, interijera i svega lijepog. Osnovala ju je jedna sjajna Mostarka uz svesrdnu pomoć svoje sestre, danas glavne urednice portala Bonjour ba. S nama je u „Slatkom receptu“ Dijana Čavar.
Slatki recept gledajte subotom u 18:00 sati.