BOŽUR: NAJRASKOŠNIJI CVIJET KOJI DONOSI SREĆU U LJUBAVI

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već stoljećima jedna od omiljenih cvjetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Božuri cvjetaju u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svježu vodu, to će duže trajati. Kupovati biste ih trebali dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju.

Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospješuje trajnost cvijeća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premjestite na hladnije mjesto.

1.  Božuri odišu ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nježni ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan od najljepših prizora koji je moguće zamisliti.

2.  Ovaj nevjerojatno fotogeničan cvijet potječe iz Azije otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cvijeta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u vlastitim domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

3.  Kinezi su stoljećima božur u svakom obliku umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. stoljeća poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura nerijetko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspjeh i sveopšti boljitak.

4.  Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utječe na harmoničan suživot žene i muškarca. Cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cvjeta u kasnoproljetnim i ranim, ljetnim mjesecima. Bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove ljepote.

5.  Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Navodno pozitivno djeluje na živčani sistem, poboljšava pamćenje, snizuje holesterol i pozitivno utječe na rad jetre.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RUSI TVRDE DA SE NATO PRIPREMA ZA SUKOB: OZBILJNO SE PRIPREMAJU...

0
Rusi smatraju da su četveromjesečne vojne vježbe NATO-a u blizini ruske granice, poznate pod nazivom Steadfast Defender, dokaz su da se savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom.