BRITANIJA USKORO UKIDA SVE MJERE JER KORONA POSTAJE ENDEMSKA BOLEST

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da iduće sedmice ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja omicron inačice koronavirusa u Engleskoj te da u martu planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na COVID.

Od četvrtka 27. januara nošenje maske neće više biti obavezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a COVID-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

  • S obzirom na to da COVID postaje endemska bolest, moramo zakonske obaveze zamijeniti naputcima i preporukama – istaknuo je Johnson. Rekao je da ne planira produžiti obavezu izolacije za osobe pozitivne na COVID-19 nakon njezina isteka 24. marta. Tu će obavezu možda ukinuti i prije toga.
  • Nećemo zakonski prisiljavati ljude na izolaciju ako imaju gripu – rekao je Johnson.

U Velikoj Britaniji je više od 152.000 ljudi umrlo od posljedica koronavirusa.

Najnoviji raspoloživi podaci pokazuju pad novozaraženih od gotovo 40 posto na sedmičnoj razini, a broj hospitaliziranih se stabilizirao. Broj pacijenata na intenzivnoj njezi, koji je tokom vala omicrona bio mali, također pada.

Popuštanje mjera, za koje je dio konzervativne većine ocijenio da guše slobodu, dolazi ranije od očekivanog i u prilikama neviđene krize za Borisa Johnsona, koji je zaglibio u skandalu zbog organiziranja zabave u Downing Streetu u vrijeme dok je u zemlji na snazi bila zabrana okupljanja.

U Britaniji svaka nacija odlučuje o svojoj politici na polju zdravstva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: IZRAEL NAPAO IRAN

0
Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, objavio je ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvještava da je aktiviran sistem protuzračne odbrane u gradu Isfahanu.