BRITANSKA POLICIJA NEĆE OTVARATI ISTRAGU O KONTROVERZNOM INTERVJU PRINCEZE DIANE

Britanska policija objavila je danas da neće otvarati istragu o šokantnom intervjuu koji je 1995. godine princeza Diana dala novinaru BBC-ja, a on je optužen da je dozvolu za intervju dobio krivotvorenjem dokumenata.

  • Nakon iscrpne analize i savjeta koje smo primili, odlučili smo da nije umjesno otvarati kaznenu istragu o tim navodima – priopćio je zapovjednik londonske policije Alex Murray.

Intervju, koji su u emisiji Panorama pogledala gotovo 23 miliona Britanaca, odjeknuo je poput bombe jer je princeza Diana, koja je dvije godine poslije poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, tom prilikom utvrdila da su njenu bračnu zajednicu činile “tri osobe”, misleći na vezu koju je princ Charles održavao s Camillom Parker Bowles, a priznala je da je i sama imala romantičnu vezu.

Par je počeo odvojeno živjeti 1992., a službeno se razveo 1996. Princ Charles, britanski prijestolonasljednik, vjenčao se s Parker Bowles 2005.

Dvadeset pet godina nakon tog intervjua Dianin brat Charles Spencer optužio je novinara Martina Bashira da je krivotvorio dokumente i na taj način dobio intervju. Tvrdi da mu je Bashir pokazao bankovne doznake – za koje se naknadno pokazalo da su lažne – kao dokaz da obavještajne službe plaćaju dvije osobe s britanskog dvora da špijuniraju njegovu sestru.

  • Da nisam vidio te doznake, ne bih nikada predstavio Bashira svojoj sestri – napisao je Spencer prošle godine u pismu BBC-ju i zatražio izvinjenje zbog takvih “nečasnih” postupaka.

BBC je u novembru objavio da je otvorio neovisnu istragu o tom intervjuu, što je pozdravio princ William, stariji sin Diane i Charlesa.

  • U toj aferi, kao i u svakoj drugoj, ako se pojave novi važni dokazi, mi ćemo ih razmotriti – objavila je policija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE