BRITANSKI EKSPERT ANALIZIRAO HOĆE LI SE BIH RASPASTI I POSLJEDICE OTCJEPLJENJA RS-A

Hoće li se Bosna i Hercegovina raspasti? James Ker-Lindsay, vodeći britanski politički ekspert i profesor sa Londona objavio je video nakon istraživanja na ovu temu.

“Prošlo je gotovo dvije i po decenije od kada se završio rat u Bosni i Hercegovini. Međutim, zemlja je i dalje krhka. Česte su spekulacije da bi se Republika Srpska mogla pokušati otcjepiti, bilo da formira svoju nezavisnu državu ili se ujedini sa susjednom Srbijom. Oba su scenarija veoma malo vjerovatna iz više pravnih, političkih i praktičnih razloga”, objašnjava Ker-Lindsay u videu.

Štaviše, kako navodi on, prema tvrdnjama da bi Rusija možda bila spremna da podrži čin otcjepljenja treba postupati s oprezom.

“Iako bi se prijetnje o otcjepljenju činile neutemeljenim, ne treba ih zanemariti ili odbaciti. Sama tvrdnja čelnika bosanskih Srba da bi se Republika Srpska mogla odvojiti dokazuje se kao dovoljna za podrivanje stabilnosti u zemlji i podizanje tenzija”, navodi Ker-Lindsay.

Protiv otcjepljenja RS-a, kaže on, govore jaki pravni argumenti utkani u Ustavu BiH, ali i u samom Dejtonskom sporazumu, kao i u više deklaracija, evropskih i svjetskih.

“Također, bile bi i praktične posljedice. Svako otcjepljenje bi izazvalo prvobitne ekonomske sankcije koje bi poduzela EU. Time bi RS sebe dovela u samoizolaciju. Malo je izgledno i da Srbija podrži ovu avanturu. Također i Srbija bi mogla pretrpjeti posljedice. Malo je izgledno i da Rusija ovo podrži budući da od toga ima veoma malo ličnog interesa”, zaključuje ovaj britanski profesor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE