BRITANSKI SOJ KORONAVIRUSA OSIM ŠTO SE BRŽE ŠIRI, UTVRĐENO DA JE I SMRTONOSNIJI

Varijanta koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine proširila se širom svijeta, a još uvijek nije utvrđeno koliko je britanski soj smrtonosniji od prvobitne varijante koronavirusa.

Nekoliko studija je utvrdilo da je britanski soj prenosiviji od postojećih varijanti, ali nije utvrdilo da li dovodi do bilo kakve promjene u težini bolesti.

Centar za matematičko modeliranje zaraznih bolesti u Londonu proveo je studiju o novom britanskom soju koronavirusa. Autori studije su Karla Diaz-Ordaz i Ruth H. Keogh, a ona još treba poroći recenzije, piše Natural.

“Ovdje analiziramo skup podataka koji povezuje 2.245.263 pozitivnih i 17.452 smrtnih slučajeva od Covida-19 u Engleskoj od 1. septembra 2020. do 14. februara 2021”, navedeno je.

Na osnovu 4.945 smrtnih slučajeva stručnjaci su procijenili da je opasnost od smrti od britanskog soja veća za 55 posto.

Rizik od smrti za muškarce starosne dobi od 55 do 69 godina, povećao se sa 0,6 posto na 0,9 posto u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

“Naša analiza sugerira da britanski soj nije samo prenosiviji od postojećih verzija koronavirus, već može uzrokovati i ozbiljnije bolesti”, naveli su.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.