BROJ MRTVIH U CIKLONU BULBUL PORASTAO NA 14

Ciklon Bulbul koji je pogodio Bangladeš i Indiju za sobom je zasad ostavio 14 mrtvih te je primorao dva miliona stanovnika Bangladeša da provedu noć u skloništima, saopćile su vlasti u nedjelju.

Ciklon, praćen vjetrovima koji su dosezali brzinu od 120 km/h, pogodio je obalno područje dviju susjednih država u subotu navečer, prouzročivši zatvaranje zračnih i pomorskih luka.

Poginulo najmanje 14 ljudi

U državi Zapadni Bengal na istoku Indije poginulo je sedam osoba, među kojima je dvoje smrtno stradalo kada su stabla pala na njihove domove.

Od posljedica urušavanja zida u susjednoj državi Odishi na sjeveroistoku zemlje smrtno je stradala jedna osoba.

U Bangladešu je život izgubilo šest osoba, a najmanje 20 ih je povrijeđeno. Nestalima se smatra još pet osoba nakon potonuća ribarske brodice na rijeci blizu otoka Bhole na jugu zemlje.

Nestala su i dva broda s 34 ribara.

Ciklon je prouzrokovap i veliku štetu na oko 4000 domova izrađenih uglavnom od blata i lima, rekao je dužnosnik za upravljanje katastrofama.

Pristup obalnoj regiji Khulni u južnome Bangladešu, regiji najteže pogođenoj ciklonom u čitavoj državi, onemogućen je jer su ceste pune drveća iščupanog s korijenjem.

Niži dijelovi regije su u potpunosti poplavljeni, rekao je za AFP Enamur Rahman, ministar zadužen za upravljanje katastrofama.

Vlasti su saopćile da je intenzitet ciklona bivao sve manji dok se kretao prema unutrašnjosti zemlje.

Ciklon Bulbul najprije je pogodio Sundarban, područje ispresijecano brojnim kanalima u delti Gangesa u kojoj se nalaze najgušće šume mangrova na svijetu.

Podijeljena između Bangladeša i Indije, ova je regija dom ugroženoga bengalskog tigra.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.