Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu tjesteninu zamijeniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokulu kuhanu na pari te konzerviranu tunu u slamuri (vodi), umjesto one u ulju.
Sastojci:
(za 4 osobe)
400 g kratke tjestenine (penne, fusilli, orecchiette)
1 komad brokule
160 g tunjevine iz konzerve (u salamuri)
2 čena bijelog luka
50 g ribanog sira (grana padano, parmezan)
3 kašike maslinova ulja
2 kašike soka od limuna
sol, biber
Priprema:
- Brokulu operite, razdvojite je na cvjetove i skuhajte na pari (oko 7-8 minuta).
- Tunjevinu ocijedite, bijeli luk narežite na listiće.
- U veći lonac stavite vodu, kad voda zavrije dodajte kašičicu soli pa ubacite kuhati tjesteninu. Kuhajte prema uputama na pakiranju tjestenine koju koristite.
- Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje i na listiće narezan bijeli luk, odmah nakon minute dodajte kuhanu brokulu, malo posolite i pobiberite pa zalijte limunovim sokom.
- Dodajte ocijeđenu tunjevinu i lagano promiješajte kuhačom. Zalijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.
- Kuhanu tjesteninu ocijedite, ostavite oko 100 ml vode od kuhanja pa tjesteninu ubacite u tavu s brokulom i tunjevinom. Izmiješajte pa zalijte vodom od kuhanja i dodajte polovicu naribanog sira.
- Poslužite toplo posipano ostatkom naribanog sira.
Kad je uravnotežena prehrana u pitanju, nekako se odmičemo od tjestenine jer vjerujemo da ona deblja, a upravo to je jedna od 5 najvećih neistina o prehrani. Ne deblja tjestenina, već umaci i masnoće koje u njih dodajemo.
Zato pripazite na umake, neka oni budu što jednostavniji i nemasniji, baš poput finih krpica sa zeljem koje su, također jeftino i brzo jelo s tjesteninom te odlična ideja danas za ručak.