BRZINA HODANJA JEDNAKO BITNA KAO I BROJ PREĐENIH KORAKA: MOŽEMO MANJE ALI BRŽE

Brzina hodanja jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u danu.

Hodanje 10.000 koraka u danu dugo se povezuje sa smanjenim rizikom od demencije, bolesti srca, raka i smrti, ali stručnjaci su sada otkrili da brži tempo ima i veće prednosti.

  • Poruka koju možemo poslati ljudima je da naš cilj ne mora biti 10.000 koraka u danu, već brže hodati – rekao je dr. Matthew Ahmadi sa Univerziteta u Sydneyju.

Pokazalo se da i kod manje aktivnih pojedinaca čak 3800 koraka u danu može smanjiti rizik od demencije za 25 posto. Hodanje 9800 koraka bila je optimalna dnevna količina povezana s 50 posto nižim rizikom od demencije.

Prema istraživanju, svakih 2000 pređenih koraka postepeno smanjuje rizik od uranjene smrti za osam do 11 posto. Slične veze uočene su za kardiovaskularne bolesti i pojavu raka. Važno je istaći da je brži tempo pokazao pozitivne ishode za bolesti srca, rak, demenciju i smrt, više od ukupnog broja koraka koji se naprave u danu.

  • Brojanje koraka lako je razumljivo i naširoko se koristi za praćenje nivoa aktivnosti, ali rijetko ljudi razmišljaju o tempu svog hoda. 10.000 koraka dnevno dobar je cilj za maksimalnu dobrobit, ali i brže hodanje ima svoje prednosti – dodao je profesor Emmanuel Stamatakis sa Univerziteta u Sydneyju.

Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a zaključak su podataka dobijenih od 78.500 odraslih osoba u dobi od 40 do 79 godina, koje su praćene sedam godina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POLJSKA PODIGLA VOJNE AVIONE: PRIMIJEĆENA ‘INTENZIVNA AKTIVNOST RUSKE AVIJACIJE’

0
Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga saopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano jutros nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.