BRZO, A UKUSNO: UZ ALMASIN RECEPT NAPRAVITE SARAY LOKUM, ALI I POPULARNE DONUTE

I evo malo Turske u našoj „Ramazanskoj sofri“. A, poseban recept za danas pripremila vam je naša Almasa Lazović.

Nekidan me, piše Almasa, inspirisao naš gledatelj jer je poželio upravo ovu tursku slasticu u našem slatkom receptu.

Saray lokum je vrlo brz i ukusan turski kolač. Pravi se jednostavno, a potrebni su vam sljedeći sastojci:

SASTOJCI ZA ČOKOLADNI PUDING:

1 l mlijeka „Dukat“

250 g šećera

155 g brašna „Klas“

50 g kakaa „Dolcela“

2 vrećice vanilin šećera „Dolcela“

1 kesica šećera od narandže „Dolcela“

ZA BIJELI FIL:

70 g mascarponea

200 ml slatkog vrhnja „Dukat“

1 kremfix „Dolcela“

200 g šećera u prahu „Dolcela“

jedan šećer od narandže „Dolcela“

DODATNI SASTOJCI:

300 g kokosa

PRIPREMA:

U veliku tepsiju (32 x 34) istresti kokos te ga ravnomjerno poravnati po cijeloj tepsiji. U lonac staviti mlijeko, prosijati brašno i kakao te dodati sve ostale sastojke koji idu u puding. Sve dobro izmiješati da nema grudica. Uz stalno miješanje, staviti puding da prokuha te ga na laganoj vatri kuhati još otprilike dvije minute dok se puding ne zgusne. Skuhani puding odmah polako i lagano preliti preko kokosa te ga lagano i pažljivo ravnomjerno premazati preko kokosa. Ostaviti puding otprilike 45 do 60 minuta u frižideru da se ohladi. U manju posudu dodati šećer u prahu, mascarpone, šećer od narandže te sve nakratko izmiksati. U mascarpone dodati slatko vrhnje i kremfix te sve dobro umutiti (pazite da ne umutite previše). Fil ravnomjerno premazati preko ohlađenog pudinga. Oštrim nožem prerezati kolač po dužini i po širini. Dobili ste četiri polovine, svaku polovinu ponovo prepoloviti tako da dobijete ukupno osam izrezanih traka. Uz pomoć noža ili špatule polako i nježno umotati svaku trakicu u rolat. Nježno ih prebaciti na pladanj za serviranje. Ohladite kolač u frižideru. Nekoliko savjeta za pripremu ovog kolača: važno je da sve što radite oko ovog kolača bude napravljeno s mnogo nježnosti i bez žurbe.

Ostatak kokosa možete opet iskoristiti za isti ili neki drugi kolač.

U slučaju da vam ostanu grudice kad razmutite sve sastojke za puding, upotrijebite štapni mikser te razbijte grudice prije kuhanja.

Za popularne donute ili krofne trebate:

Sastojci:

Mjerna šoljica: 220 ml

Jedna šoljica toplog mlijeka

1/2 svježeg kvasca

2,5 kašike šećera

1 jaje

2 kašike rastopljenog putera

1/2 kašičice soli

4-4,5 čaše brašna

otopljena čokolada

Svježi kvasac, mlijeko i šećer rastopite u posudi za miješanje, dodajte otopljeni puter, so i jaje i ponovno promiješajte. Dodajte, malo po malo, brašna da dobijete mekano tijesto. Ako vam se lijepi za ruku, podignite ga malo. Pokrijte ga i pustite da se diže jedan sat. Fermentirano tijesto rasporedite na lagano pobrašnjeni pult, otprilike 0,7-1 cm, otvoren u debljini. Okrugle komade razvaljajte okruglim kalupom ili čašom od turskog čaja. Uzmite srednji dio uz pomoć okruglog, malog poklopca. To može biti čep od flaše ili drška od drvene kutlače. Sakupite preostalo tijesto natrag. Ponovo ga uključite i učinite isto. Gotovo tijesto za krofne ostavite 30-40 minuta na lagano pobrašnjenom nauljenom papiru. Zagrijte suncokretovo ulje u dubokoj posudi. Ne pržite na najvišoj temperaturi, izvana će se kuhati, a tijesto će ostati iznutra živo. Nakon zagrijavanja ulja, smanjite temperaturu na 6-7. Fermentirano tijesto pržite a da ga ne zagorite s obje strane. Premjestite krofne u posudu za serviranje na papirnom ubrusu kako bi se oslobodila suvišna masnoća. Nakon što se malo ohladi, umočite u čokoladu i pričekajte da se čokolada stegne i poslužite. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE