Do početka emitiranja upoznavat ćemo takmičare odnosno polaznike koji žele usvojiti nova saznanja o kulinarstvu. Opušteni su, savladali su prvi susret sa kamerama i sada su već spremni za što bolje rezultate i eventualnu pobjedu.
Voditelj Faruk Čaluk ističe da se u novoj sezoni u produkcijskom smislu otišlo korak dalje.
- Nastavljamo postavljati produkcijske standarde i u segmentu kulinarskog programa koji je uvijek specifično izazovan. Znam da će gledatelji prepoznati naša nastojanja da im svakodnevno serviramo edukativan i zabavna program i unaprijed zahvaljujemo za ukazano povjerenje – kaže Čaluk.
Bumajdena Šečića upoznat ćemo u prvoj emisiji.
Smješkajući se priča kako baš uživa u hrani. Ne može se opredijeliti šta mu je ljepše pa će kratko kazati da vodi hranu ma kakva god bila.
Hrana njegovog djetinjstva su, priča nam Šešić, naša tradicionalna bosanska jela (pita, sarma, tarhana..).
- Uspomena iz djetinjstva je topli, domaći hljeb i grah, ali i kukuruzi pečeni na žaru – priča nam Bumajden.
Od jela prvo je napravio omlet, pa i danas ga rado priprema ali na različite načine.
- Kao što sam i rekao volim svu hranu, a manje tikvu i kupus – našalio se Šešić.
Kuhanje ga opušta, pa često pleše u kuhinji dok priprema ručak, a istovremeno se igra sa djecom.
- Naravno da bih izabrao kulinarstvo kao svoje zanimanje, u suprotnom ne bih ni pristao na ovo takmičenje – nastavlja naš takmičar.
Nije baš ekspert u kuhanju tradicionalnih jela. Nedostatak vremena je glavni faktor.
- Jela koja pripremam ukućanima su OK. Za sinu Isu su najbolja, a za Omara – vrh, nema dalje – raspoloženo govori Šešić.
Reći će da bi probao svako jelo, no da li bi ga i pojeo – u to već nije siguran.
- Probao bih i najčudnije kombinacije naravno uz preporuku ili savjet stručnjaka, ali sam… ne bih rizikovao. Provodim dosta vremena u kuhinji. Rado počistim sve ali imam i momenata kada se ne mogu pokrenuti – priča Bumajden.
Priznaje da ne voli da mu se neko miješa kada kuha.
- Vrlo rijetko tražim savjet. Volim da drugi uživaju i odmaraju – priznaje.
Kvalitetna ishrana je dio njegove svakodnevnice.
- Vodim računa da je sezonsko voće i povrće, volim da je hrana skuhana u mojoj kuhinji. Nisam fan restorana, izuzev buregdžinice – nastavlja on.
Italijanska i bosanska kuhinnja su mu ‘broj jedan’.
- Stavljam malo ulja u tjesteninu prilikom kuhanja – otkriva takmičar i dodaje: ‘Sarma mi je top jelo, ali je nisam nikada pravio’.
Kuhanje nije naslijedio, zaključuje Bumajden Šečić, već je jednostavno vremenom zavolio biti uz porodicu i ugađati im kada kuha.