BUREK JE BUREK! ZAŠTO SU U ZABLUDI ONI KOJI TRAŽE BUREK SA SIROM ILI TIKVOM?

Stanovnici Balkana su kao džak koji preliva neznanjem u trenutku kada je to najmanje potrebno.

Znaju ko je nacionalista, fašista, pobjednik reality showa i po još kojekakvu starletu, ali nikako i konačno negdje da pročitaju ili se zapitaju o svom porijeklu, tradiciji i vrijednostima koje su stvarali naši preci.

Govoreći o prošlosti, padom Bosanskog Kraljevstva a dolaskom Turaka na naše prostore moglo bi se reći da smo postali visoko emancipirani ukoliko pogledamo na koji način danas koristimo sve ono što je turskog porijekla.

KAKO JE NASTAO BUREK?

Bogata bosanska kuhinja obogaćena brojnim receptima preuzetih od Osmanlija danas predstavlja vrijednu tradiciju i dio je identiteta naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Šest stoljeća neizostavan element bosanske sofre je Burek, on je naša današnja tema.

Naziv je nastao od turske riječi „bur“ što u prevodu znači „savijati“,  otuda turski naziv Börek.

Burek je pita koja se pravi od mljevenog ili sitno sjeckanog mesa koje se mota u tanko razvučeno tijesto jufke, u koje se još po želji dodaje luk i začini.

Kao što smo napisali, u Bosnu i Hercegovinu je ‘donesen’ dolaskom Osmanlija na naše prostore i vremenom je postao neizostavan na bosanskoj sofri. Naše nane pripremale bi ga svojim porodicama kao glavno jelo odnosno kalorijski najjaču hranu nakon napornog  rada u poljprivredi, što je u to vrijeme bilo jako zastupljeno.

Kako se stanovništvo uglavnom hranilo domaćim proizvodima odnosno brašnom, napravljenim od vlastite pšenice, koje se koristilo za jufku, tako je i bavljenje stočarstvom učinilo da zajedno sa burekom budu i mliječni proizvodi.

KAKO JE BUREK POSTAO SIMBOL BOSNE I HERCEGOVINE

Učestalost konzumiranja bureka dovela je do toga da se u sarajevskoj čaršiji otvaraju buregdžinice u kojima se služio burek po tradicionalnim recepturama koje su imale svoj „šmek“.

Zbog bureka nisu samo nazvani ugostiteljski objekti već je korišten i u raznim oblicima kulturno umjetničkog stvaralaštva.

Kreativna eksplozija ekipe Top Lista Nadrealista poslala je ekspediciju sa kapetanom Zenitom koja je krenula da nađe planetu svojih predaka po tragu-mirisu Bureka kojeg je sve manje i manje bilo na brodu.

Pogledajte video OVDJE.

Također, Burek je naziv za deveti studijski album legendarnog bh. muzičara Dine Merlina iz 2004. godine.

Pogledajte video OVDJE.

KO POKUŠAVA PRISVOJITI BUREK?

Burek je na području brdovitog Balkana putovao kroz vrijeme povećavajući svoju vrijednost. Danas, se može posmatrati kao brza hrana u Bosni i Hercegovni kao što je McDonalds u SAD-u.

U vremenu kada je glavni fokus profit, omiljena hrana Bosanaca i Hercegovaca počela je doživljavati određena prisvajanja ili izmjene temeljnog naziva. Burek su preuzele sve zemlje regiona, kao i ugostitelji širom svijeta gdje im naši ponosni dijasporci traže „zvrk više“.

Zarada na tradiciji i receptu bosanske kuhinje im nije bila dovoljna pa su promijenili recepte, uz određene dodatke, kako bi privukli što više kupaca. Krajnji i najvažniji korak učinili su protekle decenije, što traje i danas. Pokušavaju izmjeniti izvorni naziv neizostavnog elementa bosanske sofre i tradicije.

Putujući Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom pa i Kosovom možete primjetiti da se u izlozima sve češće nude: Burek sa sirom, Burek sa zeljem, Burek sa krompirom, Burek sa tikvom, Burek sa jabukom i za ne povjerovati Burek sa eurokremom.

Zapravo, sve navedeno su pite, ali njihov naziv nije Burek. Ako govorimo o izmišljenom nazivu Burek sa sirom to je Sirnica, Burek sa krompirom je Krompiruša, Burek sa tikvom je Tikvenjača, Burek sa jabukom je Jabukovača, dok zadnju izmišljenu vrstu Burek sa eurokremom možemo reći da je najbliže palačinkama.

Stoga, postavlja se pitanje da li se radi o prisvajanju tradicije i u konačnici uništavanje identiteta jednog naroda, neznanju ili jednostavno utrci za profitom „prodavajući laži“ onima koji ne poznaju historiju Bureka.

ANKETA: SVE SU PITE PITE, SAMO JE BUREK PITAC !

U svim zemljama regiona zastupljeni su prethodno pomenuti izmišljeni nazivi Bureka, samo u Bosni i Hercegovini znaju pravu istinu, na čiji račun se u regionu zbijaju šale.

Anketom u glavnom gradu Sarajeva svi su potvrdili naša pisanja.

„Pa prvo koliko znam Burek sa sirom ne postoji, logično da s mesom volim“, „Samo je jedan jedini Burek s mesom“, „Pa Burek je s mesom, nije bez mesa“, „Burek je Burek, nema ništa drugo“, „Burek s mesom samo postoji“, odgovarali su na pitanje da li više vole Burek sa sirom ili mesom.

  • Kakve su to..? To je sad neko klik pitanje? Burek samo ima od mesa. Burek je Burek, to su sad počeli izmišljati definitivno, prosipati toplu vodu. Odeš dole u Dalmaciju kaže Burek od krompira, to koliko ja znam nikad nije bilo. Burek je vazda bio od mesa – odgovorio je oštrim glasom jedan od Sarajlija,  drugi je dodao: „Sve su pite pitice, samo je Burek pitac !“

BUREK JE BUREK

Na kraju možemo zaključiti da je ipak Burek samo sa mesom, jer tako tvrde u državi gdje je prvobitno postao tradicija, dok novi nazivi su obične izmišljotine.

Važno je znati da je nazivanje stvari pravim imenom od krucijalnog značaja, što smo naučili kroz historiju.

Burek je Burek, jedan jedini sa mesom!

(Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVO KOLIKO TEMPERATURA U VAŠIM DOMOVIMA UTJEČE NA JAČANJE, ALI I...

0
Unošenjem dovoljno vitamina i minerala, izbjegavanjem zadimljenih i zagušljivih prostorija jačate imunitet i smanjujete opasnost od prehlada i gripa. Iako nam toplota prija, temperatura u stanu ne bi smjela da prelazi 19 stepeni.