BURNO U KRAJINI: SVI PREBACUJU ODGOVORNOST NA MUP USK, ODMAH SU ODGOVORILI

Građani Bosne i Hercegovine svakodnevno vode borbu sa pandemijom koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet. Stanovnicima Krajine borba je dodatno otežana.

Prije dolaska pandemije određene države, među kojima je i Bosna i Hercegovina, zahvatila je migrantska kriza. Kako je vrijeme teklo tako su migranti sve više prebacivani u Krajinu i na taj način građanima tog mjesta život je otežan.

Među migrantima postoje oni koji se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji pomažući stanovnicima kako bi zaradili za hranu, s druge strane određen broj okrenuo se raznim vrstama napada na stanovnike ali i druge migrante, krađe, ubistva, izazivanje požara…

Zbog svega navedenog mještani si odlučili stvar uzeti u svoje ruke i svaki autobus koji je teritorijalno prelazio u Unsko-sanski kanton kontrolirali i migrante iz njih vraćali nazad.

Intenzivnim porastom broja zaraženih ova tema je potisnuta, građani su trpjeli.

Kako nam je poznato, već uveliko traje predizborna kampanja gdje se pojedinci i politički subjekti bore za glasače. Kako bi to uspjeli većina se ne libi koristiti se lažima i podmetanjima.

Nova podmetanja usmjerena su MUP-u USK, tvrde u objavljenom saopćenju.

  • Predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti u tom kantonu, uglavnom putem medija zahtijevaju da Uprava policije MUP USK-a „zabrani ulazak i transport teritorijom kantona vozilima kojima se vrši transport migranata, odnosno da se takva vozila vraćaju na polaznu tačku, te da se ograniči kretanje migrantima“.

Međutim, tvrde kako se radi o obmani javnosti odnosno da MUP USK nema nadležnost za radnje koje se od njih traže.

  • Uprava policije MUP USK-a, u cilju spriječavanja manipulacije građanima te njihovom pravilnom, potpunom i istinitom informiranju, još jednom obavještava javnost kao i predstavnike lokalne i kantonalne vlasti da Zakon o strancima („Službeni glasnik BiH“ broj 88/15) i Zakon o azilu („Službeni glasnik BiH“ broj 11/16 i 16/16) obrađuje pitanje kretanja stranaca kao i uvjete i načine ograničavanja njihovog kretanja:

 – Zakon o strancima u članu 1. stav 1., između ostalog  regulira odnose u poslovima prihvata stranaca i stavljanja istih pod nadzor, a u članu 3. istog Zakona jasno definira državnu nadležnost i organe koji su nosioci gotovo svih poslova kada su u pitanju stranci, kao i da predmetni zakon niti u jednom slučaju u poslovima sa strancima ne prenosi nadležnost sa državnog nivoa na lokalne nivoe vlasti, dok Uprava policije ima obavezu pružanja pomoći i asistencije na zahtjev Službe.

–  Zakon o strancima i Zakon o azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila (član 8. Zakona o strancima i član 10. Zakona o azilu), te zbog navedenih zakonski odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska takvih lica na teritoriju USK-a – stoji u saopćenju. 

Fena

Navode da pravo na slobodu kretanja može se djelimično ili potpuno ograničiti samo pod uvjetima propisanim Zakonom o strancima (član 118 – Određivanje nadzora) i Zakonom o azilu (član 66 – Razlozi i način ograničenja kretanja), koji se provode ograničenjem kretanja na određenom području uz obavezu javljanja Službi ili policiji (blaža mjera nadzora) ili smještanjem u imigracioni centar, a što je u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima. U oba slučaja Služba za poslove sa strancima je u obavezi donijeti odgovarajuće rješenje za svakog stranca pojedinačno (član 119, stav 2 i 3 Zakona o strancima).

  • Shodno navedenim zakonskim odredbama Uprava policije MUP USK-a je već u ranijem periodu uputila zahtjev Ministarstvu sigurnosti – Službi za poslove sa strancima da ODMAH stave pod nadzor i ograniče kretanje takvim licima te im zabrani dalje kretanje prema Unsko-sanskom kantonu, odnosno da im ograniči kretanje u Sarajevu ili ih usmjeri prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine kako bi teret ove migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen na čitavom području države i prestao da bude isključivi problem Unsko-sanskog kantona – navode u MUP USK.

MUP USK dosljedno provodio zakon

Policijski službenici Uprave policije MUP USK-a dosljedno i striktno provodili i dalje će provoditi odredbe Zakona o policijskim službenicima USK-a i Zakona o strancima u dijelu „Utvrđivanja identiteta“ lica koja dolaze na područje USK-a na način što započinju proces utvrđivanja identiteta lica stranih državljana te uključivanja u taj proces Službe za poslove sa strancima BiH, kojom prilikom iste zadržavaju u zakonom predviđenom roku od 6 sati, odnosno sve do predaje istih na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima.

Međutim u niti jednom slučaju Služba sa poslove sa strancima nije preuzimala takva lica već su tražili da isti nastave kretanje do Bihaća kako bi se sami javili u Terenski centar Službe u Bihaću, navodi se u saoppćenju.

Nglašavaju da nisu obaviješteni o smještaju migranata u „Đačkom domu Borići“  i „BIRA“ u Bihaću, što je trebalo kako bi oduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na užem gradskom području.             

  • Uprava policije MUP USK ističe da od nadležnih institucija nije bila obaviještena niti konsultirana u vezi sa određivanjem lokaliteta za smještaj migranata u „Đačkim domu Borići“, kao i na lokaciji firme „BIRA“ u Bihaću, kako bi izvršili prethodnu sigurnosnu procjenu ali smo unatoč tome poduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na užem gradskom području.             
  •  O svim uočenim nepravilnostima kao i neizvršavanju zakonom predviđenih radnji drugih državnih organa i službi, Uprava policije MUP USK-a je u više navrata pismeno obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalnu upravu policije Sarajevo kako bi se uočene nepravilnosti otklonile i kako bi svi dali svoj aktivni doprinos u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na Unsko-sanskom kantonu.

Uprava policije MUP USK-a će i dalje insistirati da svi organi uzmu učešće u rješavanju poslova oko pitanja ilegalne migracije, te će bez obzira na brojčano stanje i ograničene materijalno-tehničke resurse s kojima raspolaže i dalje nastaviti poduzimati sve aktivnosti u cilju zaštite svih građana i njihove imovine u slučajevima kada je prekršen Zakon o javnom redu i miru ili Krivični zakon F BiH.

(Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UZUNOVIĆ ISPITAN U TUŽILAŠTVU: OSIM DIREKTORA BOSNALIJEKA, UHAPŠEN I NJEGOV OTAC

0
Direktor kompanije Bosnalijek Nedim Uzunović, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jučer po nalogu Tužilaštva BiH, ispitan je u popodnevnim satima i u Tužilaštvu.