ČAMPARA ODGOVORIO MAŠIĆU: FUP NIJE NIČIJA BABOVINA, PA NI LUKAČEVA

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovorio je na niz pitanja koje su mu postavili zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

I sam se složio sa konstatacijom da nije uredu podnositi u 2019. godini izvještaj iz 2015. godine.

Osvrnuo se i na konkursnu proceduru za direktora Federalne uprave policije o kojoj je govorio zastupnik Damir Mašić iz SDP-a.

– Što se tiče bivšeg direktora FUP-a Dragana Lukača, ja sam ga upoznao u njegovom drugom mandatu. A u prvom mandatu je na to mjesto došao, kolega Mašiću, po odluci Vlade FBiH kada je na njenom čelu bio Nermin Nikšić. Svi procesi koje ste pokrenuli protiv Lukača su odbačeni, nije bilo zloupotrebe u radu FUP-a. I nije FUP babovina pa da Lukač nekoga ostavlja za nasljednika. Takva imenovanja su precizirana zakonom, zna se ko može obnašati funkciju direktora. Rekli ste da je neko Lukaču isplatio otpremninu. Pa ne postoji policijski službenik koji je otišao u penziju, a da mu nije isplaćena otpremnima – rekao je Čampara, obraćajući se Mašiću.

Zastupniku Nerminu Muzuru je pojasnio da se tačno zna šta su ingerencije MUP-a FBiH, a šta kantonalnih MUP-ova osvrnuvši se na migrantsku krizu u FbiH, prenosi Faktor.ba.

– Nije korektno prebacivati Federalnom MUP-u ili Federanoj upravi policije ono što nije u njegovoj nadležnosti- rekao je Čampara.

Inače, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije prošao niti jedan izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period od 2015. do 2019. godine, kao i izvještaji o stanju sigurnosti u FBiH za ovaj period.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.