ĆATIĆ: VLADA I PARLAMENT FBIH POKAZALI DA ŽELE POMOĆI RAZVOJ BH. KINEMATOGRAFIJE

Vlada Federacije BiH prihvatila je amandman zastupnika SDA, SBB BiH DF-a i GS-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je postao sastavni dio danas usvojenog budžeta FBiH za narednu godinu, a tiče se uvećanja transfera za nacionalna kulturna društva Preporod, Prosvjetu, Napredak i La Benevolenciju u iznosu od 600.000 KM, dok je Fondaciji za kinematografiju doznačeno 2.340.000 KM.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić izjavio je za Fenu da su imali elementarnu potrebu da povise sredstva za oblast kulture, uključujući nacionalna kulturna društva i kinematografiju.

Što se tiče kinematografije, kaže kako je jasno kolika je važnost bh. filma, ali i širi društveni značaj naše kinematografije. Podsjeća kako je BiH desetljećima bila prepoznatljiva po ovoj grani umjetnosti te kako Vlada i Parlament FBiH žele što je moguće više podržati razvoj kinematografije te da je to i bio razlog predlaganja i usvajanja spomenutog amandmana.

  • U film BiH ulaže minimalna sredstva i ovo je izraz naše opredjeljenosti da podržimo ovu kulturnu granu od posebne važnosti – naveo je Ćatić.

Govoreći o finansijskoj podršci nacionalnim kulturnim društvima, Ćatić je kazao da su ona među najstarijim kulturnim ustanovama u BiH, a sva su osnovana krajem 19. i početkom 20. vijeka.

  • Ona imaju izuzetno važnu ulogu u našem kulturnom i društvenom životu, a od 2010. godine ovim društvima konstantno su smanjivanja sredstva, sve dok nisu spala na nivo koji ugrožava njihov puki opstanak. Sad smo ova sredstva povisili za četiri puta i tako smo se barem približili sredstvima koja su izdvajana za rad nacionalnih društava do 2010. godine. To je bilo nužno jer su neka društva bila pred gašenjem – pojasnio je Ćatić.

Za usvajanje entitetskog budžeta, uključujući i spomenuti amandman, glasali su zastupnici stranaka parlamentarne većine, dok su protiv bili opozicioni zastupnici predvođeni SDP-om i Našom strankom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.