CAVUSOGLU U PETRINJI: TURSKA ĆE NASTAVITI POMAGATI POTRESOM POGOĐENOJ HRVATSKOJ

Turska će nastaviti pomagati potresom pogođenoj Hrvatskoj, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu tokom posjete Hrvatskoj.

Cavusoglu je tokom obilaska područja pogođenih potresom, s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom hrvatskih branitelja i ravnateljem Stožera za saniranje posljedica potresa Tomom Medvedom održao i konferenciju za medije.

Dodao je kako je došao u diplomatski posjet, nakon što je područje Sisačko-moslavačke županije, a posebno Petrinju, pogodio razorni potres 29. decembra 2020.

Podsjetio je da je u utorak zabilježen još jedan potres na tom području od 4,1 stepeni po Rochteru te izrazio žaljenje zbog toga.

  • Mi iz Turske vidimo i čestitamo svim institucijama u Republici Hrvatskoj za koje smo primijetili da pokazuju izuzetne napore u otklanjanju svih posljedica razornog potresa koji se dogodio. Sve ove pojave koje doživljavamo u obliku prirodnih katastrofa, posebno potresa, a u zadnje vrijeme i kriza izazvana COVID-19, naša je trenutačna stvarnost – rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako je i Turska seizmološki aktivna država te iskazao razumijevanje i solidarnost zbog onoga što je Hrvatska proživjela.

  • Kao zemlja koja je iskusila potrese, a doživljavamo ih i dalje, primijetili smo da, u ovakvim situacijama treba biti izuzetno pripremljen, ponuditi svu moguću podršku narodu koji je preživio katastrofu – istaknuo je Cavusoglu.

Podsjetio je i kako je Turska tokom potresa kojima je svjedočila, uključujući onaj u Izmiru, krajem prošle godine, dobila podršku iz Hrvatske.

  • Upravo s tom dozom razumijevanja i prijateljstva željeli smo Hrvatskoj pomoći kao prva zemlja koja bi joj pritekla u pomoć. Zbog tog smo poslali našu agenciju AFAD da u prvim danima pomogne na ovom području – rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je i na projekte Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja se uključila u pomoć lokalnom stanovništvu. Zahvalio je i privatnim turskim kompanijama koje su pružile pomoć Hrvatskoj nakon katastrofe.

  • Turska želi nastaviti pružati pomoć Hrvatskoj što se tiče ove katastrofe i stavljamo se na raspolaganje za pomoć u naknadnim projektima što se tiče obnove ovog područja – rekao je Cavusoglu koji je podsjetio i na razorni zemljotres u Elazigu, u Turskoj te dodao da je grad ponovo izgrađen iz temelja.

Naveo je kako je obnova u toku i u Izmiru, a očekuju da će krajem augusta stanovnici useliti u obnovljene objekte.

Naglasio je i da Turska pruža pomoć Albaniji, koja je također pogođena razornim zemljotresom.

Cavusoglu je najavio da će na sastanku s hrvatskim zvaničnicima biti razgovarano o unapređenju saradnje, pogotovo kada je riječ o prirodnim katastrofama.

Planirano je da ministri danas posjete kontejnersko naselje na Sajmištu u Petrinji gdje se nalaze stambeni kontejneri donacija Republike Turske i susresti se s porodicom kojoj je dodijeljen jedan od tih privremenih objekata, piše Anadolija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RODITELJI NESTALE DANKE STIGLI KUĆI: U POLICIJI BILI VIŠE OD OSAM...

0
Roditelji nestale djevojčice iz Srbije Danke Ilić stigli su kasno sinoć kući iz policijske stanice gdje su saslušavani povodom nestanka kćerke.