ČELIK: SIGURNI SMO DA ĆE IZ DANA U DAN ZASTUPNICI IZ OPOZICIJE PRELAZITI U POZICIJU

Mirza Čelik, član rukovodstva Skupštine Kantona Sarajevo, nakon održane dvije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo čestitao je zastupnicima na odgovornosti prema građanima KS koju su danas pokazali usvojivši važne odluke za funkcioniranje Kantona Sarajevo.

  • Danas smo odblokirali sve procese u Kantonu Sarajevo I nadam se da ćemo se tako ponašati i u narednom periodu i da više nikada neće doći do blokade u KS, a naročito one finansijske – kazao je Čelik.

Istakao je da je za formiranje nove Vlade potrebno da se 29. januara izglasa nepovjerenje Vladi.

  • Nakon 29. janaura imat ćemo ime mandatara za premijera KS. Svakako ćemo sačekati ostavke premijera i ministara, po Zakonu o Vladi i drugim imenovanjima imaju rok za ostavku od sedam dana, nakon toga ide imenovanje mandatara koji dostavlja imena komisiji za izbor I imenovanje I ta komisija će proslijediti imena skupštinskoj sklužbi i samim tim ćemo nakon 12 dana imati sjednicu sa imenovanjem Vlade, nakon toga ćemo na istoj sjednici vjerovatno imati Prijedlog budžeta KS – kazao je Čelik.

Kazao je da će imena novih ministara biti poznata nakon što bude izglasano nepovjerenje Vladi.

Također, Čelik je kazao da će biti nastavljeni projekti koje je započela ova Vlada.

  • Infrastrukturni projekti će zasigurno biti podržani, nastavit će se izgradnja kontaktne mreže prema Vogošći, izgradnja tramvajske pruge na Ilidži. Od tih 300 mjera sigurno će se neke preuzeti. To nisu mjere samo ove Vlade, to je interes građana. Sve što je bilo dobro I započeto, treba I dovršiti. To je radila I ova Vlada, projekte koji su bili dobri si nastavili raditi – naveo je Čelik

Pojasnio je da je Stranka demokratske akcije formirala još jedan klub zbog “prohodnosti u Kolegiju”.

  • SDA u Skupštini ima najveći broj manadata u Skupštini, 10, a neke političke partije imaju tri pa imaju jedan klub, I predstavnika u Koleagiju. Mi smo odlkučili da imamo prohodnost u Kolegiju, kako bi nesmetanio mogli funkcionirati – pojasnio je Čelik, piše Faktor.

Čelik je kazao da je 18 zastupnika više od 17, te da je to dovoljan broj da se “naprave temelji i kuća”.

  • Mi smo kazali da je 18 dovoljno da donošenje odluka koje Skupština treba da donese. Sigurni smo da će nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi ovaj broj rasti i nadam se da će svaki dan nekoliko zastupnika iz opozicije doći u poziciju pogotovo kad ponudimo naš program rada, odnosno premijer, mandatar, koji će dostaviti svoj program rada kroz ekspoze, vidjet ćete da će biti zasigurno onih zastupnika koji će podržati novi saziv Vlade – zaključio je Čelik.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE