ČELNIK WHO POZIVA NA DVOMJESEČNI MORATORIJ NA DAVANJE TREĆE DOZE

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je na dvomjesečni moratorij na davanje treće doze vakcina protiv COVID-19 kako bi smanjili globalnu nejednakost vakcinacije i sprječavanje pojave novih varijanti koronavirusa.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je danas novinarima u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, da je “razočaran” opsegom donacija vakcina u svijetu jer se mnoge zemlje bore da pruže svojim građanima prve i druge doze vakcine, dok bogatije nacije čuvaju velike zalihe vakcina, piše ABC news.

Tedros je pozvao zemlje koje nude treće doze vakcine “da podijele to s drugim zemljama kako bi one mogle povećati pokrivenost prvim i drugim dozama”.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael i Mađarsku, kao i druge u Europi, Bliskom istoku i Aziji, već nude ili planiraju ponuditi svom stanovništvu treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Ipak, zdravstvena agencija UN-a više je puta pozivala bogate zemlje da učine više kako bi poboljšale pristup vakcinama u zemljama u razvoju. U ponedjeljak je Tedros rekao da je od do sada isporučenih 4,8 milijardi doza vakcina širom svijeta 75 posto otišlo u samo 10 zemalja, dok je u Africi taj procenat manji od 2 posto.

  • Nepravda u vakcinaciji povećava rizik od pojave zaraznijih varijanti – rekao je Tedros.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je na konferenciji za novinare da Mađarska ima na skladištu osam miliona doza vakcina protiv COVID-19, te da je ta srednjoevropska zemlja donirala više od 1,5 miliona doza drugim zemljama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UN ĆE POKRENUTI APEL ZA 2,8 MILIJARDI DOLARA ZA GAZU I...

0
Ujedinjene nacije (UN) su u utorak objavile da će pokrenuti globalni poziv za donacije u iznosu od 2,8 milijardi dolara za pomoć stanovništvu Pojasa Gaze i Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.