ČENGIĆ U DDBIH: ČIM PRIVREDI POSKUPITE STRUJU SKOČIT ĆE I CIJENA PROIZVODA, PA NA KRAJU CIJENU OPET PLAĆAJU GRAĐANI

Novu 2022. godinu privrednici u Federaciji BiH dočekuju s većim nametima i višim računima za električnu energiju i za više od 300 posto.

Ima li volje u Parlamentu FBiH da ovako visokim nametima stanu ukraj, šta će uraditi da zaštite privrednike i šta ovo poskupljenje znači za građane FBiH u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a govorio je Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu.

Zbog najavljenog poskupljenja struje, privrednici upozoravaju da bi ovo mogao biti kraj mnogim preduzećima.

  • Ovo poskupljenje nije opravdano. Vlada FBiH odnosno „Elektroprivreda BiH“ temelji ovo poskupljenje time da je cijena na tržištu FBiH skočila što jeste tačno, ali nije skočila proizvodna cijena električne energije odnosno eventualno će skočiti za 20 posto kada se realizuje dogovor s rudarima. Tako da nema opravdanja za poskupljenje od 100, 200, 300 posto. Upravo zbog toga na prijedlog Kluba zastupnika iz SDA Adnana Efendića, Predstavnički dom je usvojio zakon kojim se daje mogućnost da Vlada svojim aktima donese ograničenje marže na cijene električne energije za privredna društva – pojasnio je Čengić.

Kazao je da se plaši da ćemo zbog propasti projekata poput Bloka 7, Vranduka, neizgradnje velikih hidroelektrana na Neretvi, ostati bez vlastite struje zbog CO2 taksi i svega prema čemu moramo ići zbog obnovljivih izvora energije. Dodao je da Vlada FBiH već tri godine nije dostavila novi tekst Zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi dao veće mogućnosti.

Mišljenja je da će izmjene Zakona o električnoj energiji proći u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je u Predstavničkom domu bila jednoglasna podrška.

  • Problem je što ovaj zakon nije ranije došao jer Dom naroda zbog praznika ne zasjeda, ali očekujem da će do sredine januara zasjedati i da će Vlada odmah u januaru reagirati i ograničiti maržu ne više od 20, 30 posto– kazao je Čengić.

Smatra da mora doći do dogovora između privrednika i Vlade jer je to intencija ovog zakona.

Kazao je da čim privredi povećate cijenu struje skoči i cijena proizvoda i to na kraju opet plaćaju građani.

  • Problem je što ljudi sa platama preko 2.000, 3.000 KM ili eura plaćaju tu socijalnu cijenu elektične energije pa zagrijavaju svoje bazene za 30 eura. Veći trošak za građane će biti ako se električna energija poveća privrednicima nego da je njima za taj isti procenat povećana električna energija. Naravno, ne govorim o ovim procentima od 100, 200 ili 300 posto već od 20 ili 30 posto. Jer kada privredi nešto povećate i pekare će dići svoje cijene i svi drugi proizvođači, što se desilo u prošlosti. Privreda plaća mnogo veću cijenu električne energije jer se time kompenzuje što građanima dajemo jeftiniju električnu energiju od proizvodne cijene, ali ono što je problematično je što nismo dovoljno prodavali tu električnu energiju u inostranstvo – pojasnio je Čengić.  

Dodao je da zamjera „Elektroprivredi BiH“ jer su mnogo više mogli zaraditi na viškovima električne energije i tako držati niske cijene za domaćinstva ali i našu privredu.

Govoreći o krivcu za trenutnu situaciju, Čengić je kazao da, dok nije usvojen zakon, Vlada FBiH nije imala ni toliko instrumenata da djeluje, ali je žalosno što je tek u decembru usvojen.

  • Vlada FBiH je trebala predložiti zakon. Ni ovaj zakon nije ona predložila nego jedan klub zastupnika. Jer je Vladi FBiH „Elektroprivreda“ dostavila informaciju da je to jedno od mogućih rješenja pa je na osnovu te informacije „Elektroprivrede“ klub zastupnika koji je predvodio Adnan Efendić predložio ovaj zakon koji je dobio podršku – naveo je Čengić.

Mnogi privrednici su upozorili da, ukoliko se odluka ne promijeni, izvjesno je da će mnoge kompanije svoja postrojenja preseliti u entitet RS.

  • Tržište električne energije je otvoreno. Oni čak ni ne moraju preseliti svoja postrojenja u RS, mogu kupovati električnu energiju od „Elektroprivrede RS“, ali ta elektroprivreda ima neke svoje probleme i koliko čujem oni su već počeli emitovati obveznice. „Elektroprivreda RS“ nema interesa da ulazi na tržište RS. Ipak, nadam se da će do povećati stati na 20 ili 30 posto – dodao je Čengić.       

U medijima se pojavila informacija da će napustiti SDP, ali Čengić je rekao da to nije istina te da ima samo jednu političku stranku.

  • Borim se unutar stranke. Nisam pobornik kada nešto vama ne odgovara da izlazite i pravite novu političku stranku ili da idete u neku drugu. Ima dovoljno prostora unutar SDP-a da se različito djeluje. Ne planiram izlaziti, tu planiram završiti poliičku karijeru – naveo je Čengić.

Govorio je i o stabilnosti koalicije SDP-a NiP-Naša stranka u Kantonu Sarajevo, ali i stanju u državi.

  • Svaki napad na ustavni poredak nadležne institucije trebaju sankcionirati – rekao je Čengić.

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GUTERRES S BEĆIROVIĆEM I KOMŠIĆEM U SJEDIŠTU UN-A: NEGIRANJE GENOCIDA JE...

0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom u sjedištu UN-a u New Yorku.