ČENGIĆ ZA HAYAT: PRIVREDNICI SU NA IZMAKU SNAGA, VLAST MORA HITNO POMOĆI

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja privrednika FBiH i direktor preduzeća Centrotrans govorio je za Vijesti u 7.

Kako je kazao, jučer su imali sastanak sa ministrom saobraćaja i direktorom Grasa na kojem su razmotrili stanje i već je danas napravljen plan povećanja broja prevoznih sredstava kako bi se smanjila gužva u prevozu putnika na području KS.

  • Svakako da smo zabrinuti zbog činjenice da se svakodnevno povećava broj zaraženih i umrlih. Mi kao pojedinci, kolektiv i zajednica moramo učiniti sve da to smanjimo što je prije moguće, kako bismo u nekom doglednom vremenu mogli nastaviti rad u normalnim okolnostima – kaže Čengić.

Dodao je da mjere koje poduzima Vlada KS treba provesti u maksimalnom obimu jer bez takvih mjera ne možemo zaustaviti koronavirus. Međutim, poslodavce zanima to što nemaju adekvatan odgovor kada su u pitanju ekonomske mjere, a to znači da se poslodavci, mali privrednici i obrtnici pomognu kroz finansijsku potporu za vrijeme kad ne budu radili.

  • Svjesni smo činjenice da nakon godinu dana pandemije veliki broj preduzeća su na izmaku snaga i bez adekvatne pomoći društvene zajednice ne mogu opstati. Ne može sama privreda uspjeti da prevaziđe sve ove situacije u kojoj se nalazi i sve udare koji dolaze uz koronavirus. Mi kao poslodavci tražimo od svih nivoa vlasti da hitno donesu odluke i izdvoje sredstva kojim će pomoći, posebno malim preduzećima i obrtnicima kako bi zadržali uposlenike i djelatnost kojim se bave – govori naš gost.

Ističe da je bilo određene pomoći, ali nedovoljno i neadekvatno.

  • Posebno uzimajući u obzir vrijeme kada su donošene odluke i kada je to realizovano. Mnoga mala preduzeća i privrednici nisu dočekali pomoć. Federalna i kantonalna vlada da hitno donose mjere da svi oni koji budu zaustavljeni u poslovnim aktivnostima zbog zaštite zdravlja uposlenika, da se obezbjede sredstva kako bi se nadomirila plaća uposlenika, koji će nakon izvjesnog vremena, nadamo se brzo, nastaviti raditi. Ako se ne bude našao način da se obezbjede sredstva bojim se za veliki broj i privrenih subjekata i radnih mjesta – kazao je Čengić.

Pogledajte video OVDJE.

(Nermina Hasić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.