ĆERIMAGIĆ ZA ‘7 PLUS’ POJASNIO ŠTA KANDIDATSKI STATUS EU ZNAČI ZA GRAĐANE: SVE JE REZULTAT LOBIRANJA DVIJE PRIJATELJSKE ZEMLJE

U srijedu je Evropska komisija predložila zemljama članicama Evropske unije da dodijele Bosni i Hercegovini kandidatski status.

O kandidatskom statusu sa uslovima će Vijeće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno donijeti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom. Ranije iskustvo govori da bi članice mogle postaviti i dodatne zahtjeve pored ovih koje je dala Evropska komisija, no kandidatski status je skoro pa izvjestan.

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost iz Berlina Adi Ćerimagić je za emisiju ‘7 plus’, koja se emitira na Hayat TV, pojašnjavajući šta ovo sve znači za našu državu kazao da smatra kako je Evropska komisija nespretno objasnila svoju odluku zbog čega su i nastale brojne nejasnoće.

  • Ono što su Varhelyi povjerenik Evropske komisije za proširenje i specijalni predstavnik EU Sattler rekli nakon preporuke jeste da ta preporuka prati formulu iz juna koju su dobile Ukrajina i Moldavija i koje su uz tu preporuku također dobile listu od osam, odnosno devet odnosno sedam poreporuka. Te dvije zemlje dobile su samo sedam dana da ih ispune od dana kad je preporuka izadata i naravno nisu bile u mogućnosti to da ispune. Evropska komisija tvrdi da ta preporuka za Bosnu i Hercegovinu prati upravo tu formulu za Ukrajinu i Moldaviju i to znači da Evropska komisija očekuje da od zemalja članica Evropske unije u decembru dodijele BiH kandidatski status a da onda ne samo osam tačaka, već i onih 14 prioriteta iz 2019.  Bosna i Hercegovina da na njima radi na putu ka otvaranju pregovora o narednim koracima ka članstvu u Evropsku uniju.

Buran period je iza nas, od političkih blokada do društvenih poteškoća. S obzirom da je odluka objavljena bez najave opravdano pitanje građana jeste zašto je to urađeno u ovom trenutku.

SVE JE REZULTAT LOBIRANJA DVIJE PRIJATELJSKE ZEMLJE

Ćerimagić je mišljenja da je sve rezultat energičnog lobiranja od strane dvije prijeteljske zemlje Bosne i Hercegovine.

  • Mislim da je to rezultat nastojanja odnosno vrlo energičnog lobiranja ili zagovaranja od strane dvije prijateljske zemlje Bosne i Hercegovine, to su Austrija i Slovenija, koje su ne u junu već i prije juna kada se počelo govoriti o statusu za Ukrajinu, Moldaciju koje su postavljale pitanje zašto ne može i Bosna i Hercegovina? Tada je neka formula pronađena da upravo treba čekati izvještaj Evropske komisije ali da zemlje članice su spremne dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini. Izvještaj i preporuka su rezultat tog nastojanja iz aprila, maja Slovenije i Austrije.

EVROPSKA KOMISIJA NIJE BILA SPREMNA

Mislim da sama Evropska komisija nije bila spremna za preporuku za kandidatski status Bosne i Hercegovine, ja sam imao više i duge razgovore u Briselu vezano za to pitanje i oni zaista nisu bili spremni na to pitanje, njihovo mišljenje je bilo da Bosna i Hercegovina nije bila spremna i da je imala puno više problema i da se ne može porediti sa Ukrajinom i Moldavijom, dodaje Ćerimagić.

Ističe da je važno razumjeti ispravno samu preporuku Evropske komisije koja prati formulu Ukrajine i Moldavije jer samo dodjeljivanje kandidatskog statusa ne znači da će biti učinjene reforme.

  • Dok pričamo o tome ne trebamo zaboraviti da je trenutna situacija Evropske komisije nije rezultat toga što je Evropska komisija bila sposobna da utiče na procese u Bosni i Hercegovini, da pomjere reforme, već upravo iz razloga što u tome nije uspjela. Problemi u Bosni i Hercegovini su puno dublji i kompleksniji od toga kada i kako će dobiti kandidatski status i šta slijedi iza toga.

ŠTA PREPORUKA ZA KANDIDATSKI STATUS EU ZNAČI ZA GRAĐANE?

Mnogo se govori o kandidatskom statusu za ulazak u Evropsku uniju ali vrlo malo zna šta to zapravo znači za obične građane, koji se to često pitaju. Ćerimagić je jasno kazao da nema puno prednosti te da se radi o političkoj odluci.

  • To je politička dodjela statusa i znači da će biti nešto više evropskih fondova, većih pristupa problemu, značajno neće naravno. Ima nekih manjih benefita ali ako govorimo o svakodnevnom životu građana sam kandidatski status koji ne daje nikakvu garanciju da će Bosna i Hercegovina u razumnom roku postati članica Evropske unije i da će se reforme desiti znači jako malo. Podsjetit ću vas da je Makedonija bila 17 godina kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

To je ustvari više neka poruka Evropske unije da misli na ovaj dio regiona, da politička proširenja je još uvijek tu ali ne rješava onaj glavni dio a to je šta onda nakon tog dijelog procesa, dodaje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMJENA VREMENA: ZA VIKEND NOVI SNIJEG, EVO U KOJIM DIJELOVIMA BIH

0
U Hercegovini i istočnim područjima Bosne u subotu ujutro, 20. aprila, pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.