ČEŠKA OD PONOĆI POPUŠTA S MJERAMA: GRAĐANI MOGU ČAK I U INOSTRANSTVO

Vlada Češke odlučila je svojim građanima ukinuti zabranu putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao. Rezultat je to dobrih rezultata koje je ta zemlje postigla u borbi protiv koronavirusa, piše češki portal Novinky.cz.

  • Moguće je putovati u inostranstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na Covid-19 što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvosedmičnu karantinu’, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva te zemlje, Adam Vojtěch.

Državljani Češke i strani državljani kojim je dozvoljen ulazak u Češku, od petka 24. aprila u ponoć, na raspolaganju imaju dvije opcije: testom dokazati da su negativni na virus ili po povratku u zemlju ući u dvosedmičnu karantinu.

  • Ljudima želimo što je moguće više olakšati povratak u zemlju. Već duže vrijeme zagovaram mogućnost pokazivanja testova kako bi se dokazalo da netko nije zaražen čime bi se izbjegla karantina, rekao je ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček.

Vlada Češke također je ukinula ograničenja u slobodnom prometu osoba.

  • U petak, 24. aprila u ponoć, ukida se zabrana slobodnog kretanja i javnog okupljanja više od 10 osoba istovremeno. Zasad su javna okupljanja ograničena na dvije osobe, rekao je Vojtěch i dodao kako je Češka bila izuzetno uspješna u sprječavanju širenja koronavirusa.

Podsjetimo, u Češkoj vanredno stanje traje od 12. marta. Tada su zabranjena putovanja u najrizičnije zemlje i ulazak u Češku putnika koji dolaze iz rizičnih područja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.