ČEŠKA SUZBILA KORONAVIRUS, SADA SE OKREĆU POKRETANJU EKONOMIJE

Širenje koronavirusa suzbijeno je u Češkoj te će vlada nastaviti s pažljivim pokretanjem ekonomije, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech u četvrtak.

U posljednjih 8 dana u zemlji s oko 10, 5 miliona stanovnika broj novooboljelih manji je od 100, dok je broj aktivnih slučajeva u stalnom padu.

Ministarstvo zdravstva je navelo da je stopa reprodukcije koronavirusa pala na 0, 7, što znači da svaka zaražena osoba u prosjeku zarazi manje od jedne osobe.

Ministarstvo predviđa ukupno 7900 – 9 700 zaraženih osoba do kraja maja, dok je trenutno zaražena 7581 osoba.

Zbog suzbijanja širenja virusa vlada je dozvolila rad određenim trgovinama i djelatnostima, kao i zravstveno zaštitu za širi krug pacijenata koji pate od drugih oboljenja.

Nastavlja se oprezno

  • Do sada ne vidimo negativan trend uslijed prethodnih relaksacija, rekao je Vojtech na novinskoj konferenciji.
  • Nastavit ćemo oprezno i postupno u narednim valovima (popuštanja). Vjerujem da smo na dobrom putu, kazao je.

Broj hospitaliziranih osoba također se smanjio na 348 u srijedu, što je znatno smanjenje u odnosu na rekordnih 446 9. aprila.

Do sada je umrlo 227 osoba, odnosno 21 na milion stanovnika.

Vlada je, pod pritiskom stanovništva i poduzetnika, ukinula većinu restrikcija kretanja te je ubrzala pokretanje ekonomije.

Većina aktivnosti bit će dozvoljena od 11. i 25. maja.

Trgovine do 2500 kvadratnih metara otvaraju se u srijedu.

Glavni epidemiološki savjetnik ministarstva zdravstva Rastislav Madar upozorio je da bi brže ukidanje mjera moglo biti rizično.

Škole neće biti otvorene do septembra, a  na snazi ostaje i odredba o obveznom nošenju maski u javnosti, kao i zabrana većih javnih okupljanja.

Vlada se nada da će praćenje kontakata zaraženih, uz velik broj mogućih testiranja dnevno, mobilne aplikacije i podatke o lokaciji te o plaćanju kreditnom karticom, biti dovoljni za suzbijanje epidemije, bez ponovnog uvođenja oštrih mjera.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE